Bela kvinoja 500g

4.00

Kvinoja, imenovana tudi inkovsko zlato, je doma v Južni Ameriki. Že pred 8–9 tisoč leti so jo poznali in uživali, Inki pa so jo celo imeli za sveto hrano in jo imenovali mati semen. Kot zanimivost, naj bi inkovski bojevniki zahvaljujoč jedru kvinoje zelo vztrajni in veliko hitreje okrevali po poškodbah od bojev od povprečja. Polna je beljakovin, vsebuje vse aminokisline in je bogata z lizinom. Kvinoja je lahko tudi odličen vir železa, magnezija, vitamina E, kalija in vlaknin. Po izgledu jo lahko primerjamo s kuskusom. Je vsestranska, tako kot riž, vendar je bolj bogatega okusa kot naprimer kakšni oreščki. 
 
Sestavine: 100% bela kvinoja
 
Kraj izvora: Peru
 
Informacije o alergenih: Izdelek je izdelan v tovarni, ki predeluje tudi oreščke.
 
Neto teža: 500g
 
 

Uporaba: Kot priloga, kaša, glavna jed ali sladica. Lahko jo hitro skuhamo, iz nje lahko naredimo katero koli jed, ki bi jo naredili iz riža ali prosa.

Priprava:
Skodelico kvinoje 5-10 minut namakajte v dvakrat večji količini vode, da se znebite grenkega okusa.
Odcedite in operite.
Dajte v skledo, nanjo nalijte eno in pol skodelice vode, dodajte pol žličke soli.
Zavrite in kuhajte pokrito na majhnem ognju 15 minut.
Odstranite s štedilnika in pustite, da pokrito stoji 5 minut.
Premešajte z vilicami in postrezite.
 

Hranilne vrednosti na 100g izdelka

 

Energijska vrednost 

1544 kJ / 369 kcal

Maščobe

6,2 g

- od tega nasičene maščobe

0,7 g

Ogljikovi hidrati 

58 g

- od tega sladkorji

6,7 g

Vlaknine

8,2 g

Beljakovine

14 g

Sol 

0,02 g