BIO kvinoja 500g

4.50

Kvinoja je rastlina iz Južne Amerike, ki običajno zraste 1-2 m visoko, ni žito, vendar ima podobno uporabo in vsebino. Inki so ga častili kot ˝mati vseh žit˝.

Semena kvinoje so prekrita s posebno snovjo, imenovano saponin, ki se uporablja za zadrževanje žuželk in ptic (naravni nadzor). Ta zaščitna plast je nekoliko grenkega okusa, zato jo je priporočljivo pred uporabo temeljito umiti.

Pomen, učinki: Kvinoja vsebuje veliko beljakovin in ima ugodno aminokislinsko sestavo, bogato z esencialnimi aminokislinami, kot so metionin, lizin in cistin.

Vlaknine ugodno vplivajo na delovanje črevesja in pomagajo premagati težave z zaprtjem.

Kvinoja je bogata s kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in fosforjem. Med vitamini so vitamini B in vitamin E.

Diabetiki, osebe, ki so odporne na inzulin, osebe s dietami, osebe s kardiovaskularnimi težavami in bolniki z migreno in prebavo naj v svojo prehrano vključijo tudi kvinojo. Ker kvinoja ne vsebuje glutena, ima svoje mesto tudi v brezglutenski prehrani.

Sestavine: kvinoja *
* = Iz nadzorovanega ekološkega kmetovanja HU-ÖKO-01
Preveril: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Vsebnost hranil (v 100 g):

Energijska vrednost: 1557 kJ / 368 kcal

Maščoba: 6,1 g

– od tega nasičene maščobne kisline: 1,6 g

Ogljikovi hidrati: 64,2 g

– od tega sladkor: 0 g

Beljakovine: 14,1 g

Sol: 0,01 g

Neto teža: 500 g

Hranite v hladnem in suhem prostoru!

Država izvora: Bolivija.

Bio in brez glutena

RECEPT

Uporaba: Po temeljitem pranju kuhajte v približno dvakrat več vode 15 minut.

Kvinojo lahko uporabimo kot prilogo, dodamo solatam, uporabimo pa ga lahko tudi kot osnovo za sladice. Ker je v osnovi nevtralnega okusa, ga lahko naredimo tako sladkega kot slanega.