Bio prosena kaša 500g

4,50

Proso je eno najstarejših žit v Mezopotamiji od pred 6000 leti. Že tisočletja je tudi surovina, ki se pogosto uporablja v Aziji, Afriki in Evropi, vendar je njen pomen potisnjen v ozadje, saj je ni mogoče uporabiti za izdelavo kakovostnega kruha. Kljub temu se lahko uporablja na najrazličnejše načine, pa naj bo to glavna jed, okras, sladica, zajtrk ali obrok. Zaradi njegovih blagodejnih učinkov se vsekakor splača vključiti v vašo prehrano.

Pomen, učinki: Proso ima zaradi svoje kompleksne vsebnosti ogljikovih hidratov nizek glikemični indeks, zato ga lahko vključimo v prehrano diabetikov, insulinsko odpornih in dietetikov. Njegova visoka vsebnost vlaknin pomaga pri prebavi, povečuje sitost in pomaga zmanjšati težave z napihnjenostjo. Aminokislinska sestava njegovih beljakovin je idealna, zlasti vsebnost metionina in cisteina, ki delujeta zaščitno na jetra, zato je uživanje prosa priporočljivo tudi pri težavah z jetri in je lahko dobro pri vnetnih boleznih (bronhitis, nefritis, pljučnica).

Proso ima nekoliko večjo vsebnost maščob kot druga žita (to je treba upoštevati med skladiščenjem, ker je bolj žarko – morda ga je vredno hraniti v hladilniku). Njegova sestava maščobnih kislin je koristna, saj vsebuje večkrat nenasičene maščobne kisline (linolna kislina), ki pomagajo zmanjšati raven “slabega” holesterola in povečati “dobre”. Poleg tega imajo vlogo pri preprečevanju tumorjev in pri zdravljenju kardiovaskularnih težav.

V primerjavi z drugimi žiti vsebuje izjemno vsebnost vitaminov in mineralov. Pomembni viri vitaminov B, cinka, magnezija, folne kisline, železa in silicija. Prispevajo k celovitosti živčnega sistema, kosti, kože, las in nohtov.

Zrno z učinkom segrevanja.

Proso ne vsebuje glutena.

Sestavine: proso

Vsebnost hranil (v 100 g):

Energijska vrednost: 1493 kJ / 357 kcal
Maščoba: 3,9 g
– od tega nasičene maščobne kisline: 0,9 g
Ogljikovi hidrati: 68,8 g
– od tega sladkor: 1,4 g
Beljakovine: 9,8 g
Sol: 0,008 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru!

Neto teža: 500 g

Država proizvajalka: Ukrajina, Kitajska

Brez glutena

4 na zalogi

Uporaba: Prosa še zdaleč ne uživamo samo kot kuhar, okras ali kašo, ima pa tudi veliko drugih uporab. Iz nje lahko pripravimo eno posodo, polnjeno zelenjavo, polpete, pecivo, vdihe, veliko sladic in krem.

Čas kuhanja približno 20 minut. Vpije približno 2,5-krat večjo količino vode.