Moka iz zelene banane 500g

6.50

Moka iz zelene banane  brez glutena 500 g

Moka iz sušenja in nato mletja zelenih banan se že dolgo uporablja v državah kjer rastejo banane, vendar je pri nas še vedno relativno nova.

Vredno je poskusiti in ga vključiti v svojo prehrano, še posebej za tiste z občutljivostjo na gluten, saj pšenično moko zelo enostavno nadomestimo z zeleno bananino moko.

Pomen, učinki:

Moka zelene banane vsebuje predvsem odporen škrob, ki je odporen na prebavne encime, zato lahko služi kot hrana za črevesne bakterije.

Njegov glikemični indeks je nizek in ne zviša hitro ravni sladkorja v krvi.

Moka iz zelenih banan je brez glutena, zato jo lahko uživajo tisti, ki so nanjo občutljivi.

Tako kot zrele banane je tudi moka iz zelenih banan odličen vir magnezija, cinka in fosforja.

Sestavine: moka iz zelene banane

Vsebnost hranil (v 100 g):

Energijska vrednost: 1545 kJ / 350 kcal
Maščoba: 0,5 g
– od tega nasičene maščobne kisline: 0 g
Ogljikovi hidrati: 80,1 g
– od tega sladkor: 0,8 g
Beljakovine: 2,0 g
Sol: 0,0 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru!

Neto teža: 500 g

Država izvora: Kolumbija.

Brez glutena

Uporaba:

Zaradi visoke vsebnosti škroba je dovolj, da v povprečju uporabimo 25-30% manj zelene bananine moke kot bi sicer uporabili pšenično moko.

Skoraj vsak recept lahko nadomestimo s okusno moko z moko iz zelenih banan in tudi njenega okusa se vam ni treba bati, ker nima okusa po banani, je precej prijeten.

Recept za približno 6-8 palačink
1 kozarec bananine moke
1 žlica škroba tapioke
1 zvrhana žlica sladkorja
približno 3 dl rastlinskega (kokosovega) mleka + po potrebi vode
1/2 čajne žličke cimeta
1/4 čajne žličke kardamoma
1 čajna žlička pecilnega praška / sode bikarbone + 1 žlica jabolčnega kisa
1 ščepec soli
Kokosova maščoba ali jedilno olje (npr. Riževo olje) za peko palačink

Priprava: Vse sestavine zmešamo in v kolikor imamo preveč gosto zmes dodamo malo vode. Pustimo počivati 5 min in spet premešamo. Spečemo palačinke pa dober tek :)