Prosena moka 500 g

2.50

Znamenito zrno srednjega veka: PROSO
Do 18. stoletja je bilo proso izredno priljubljeno žito v Aziji, Afriki, nato pa Evropi in Ameriki, vendar je bilo s širjenjem drugih žit njegovo gojenje potisnjeno v ozadje. Iz prosa je narejena nizko alkoholna pijača starodavnih orientalskih kultur: boza.

Vendar proso zaradi dobrih hranilnih vrednosti ponovno začenja postajati vedno bolj priljubljeno, zlasti med zdravstveno ozaveščenimi potrošniki.

Prehranski in fiziološki pomen prosa:
Ne vsebuje glutena, zato je priporočljivo, da se v prehrano celiakije vključi kateri koli obliki.
Proso, podobno kot vsebnost hranil v zrnih, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž), ima večjo vsebnost maščob, zaradi česar je lahko žarko, še posebej pa je vredno posvetiti preverjanju in shranjevanju roka uporabnosti (priporočljivo hraniti v hladilniku).
Ima izjemno vsebnost vitaminov in mineralov.
Med vodotopnimi vitamini, dobrim virom vitamina B skupine tiaminom, riboflavinom, piridoksinom, ki so nujni za pravilno delovanje presnovnih procesov, moramo poskrbeti za njihov vnos.
V primerjavi z drugimi zrni ima izjemno vsebnost železa in odličen vir magnezija, mangana, fosforja in cinka.
Tako kot žita z visoko vsebnostjo vlaknin tudi njegova vsebnost vlaknin spodbuja pravilno delovanje črevesja, zato je njegova uporaba ugodna pri prehrani brez glutena, ki ima pogosto malo vlaknin.

 

Povprečna hranilna vrednost

100g prosene moke

Energija

1513 kJ (362 kcal)

Maščobe:

1,4 g

 – od tega nasičene maščobne kisline

0,5  g

Ogljikovi hidrati:

66,3 g

 – od tega sladkorji*

1,7 g

Vlakna:

3,5 g

Beljakovine

15,3 g

Sol

0,007 g

Sestavine: prosena moka

Neto teža: 500 g

Izdelek se pakira v brezglutenski tovarni. 

RECEPT

Lahko jo uporabimo samostojno ali v mešanju z drugo moko za pripravo zdravih in odličnih obrokov.