Rdeča leča 500 g

2.80

BIO in brez glutena

Ena izmed bistvenih sestavin veganske kuhinje je rdeča leča, ki je prvotno izvirala iz sredozemske regije, a se je uveljavila od Azije pa vse do Severne Amerike, saj je zelo enostavna in hitra za pripravo in je odličen vir rastlinskih beljakovin.

Pomen, učinki:

Tako kot druge stročnice tudi rdeča leča vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, ki povečajo občutek sitosti in so koristne za tiste, ki želijo shujšati. Vsebuje veliko pomembnih mineralov, kot je železo. Poleg tega je v rdeči leči veliko tako imenovanih fitohranil, ki lahko pomagajo ohranjati zdravje in preprečevati bolezni.

Rdeča leča vsebuje tudi antinutritivne snovi, ki poslabšajo absorpcijo nekaterih hranil (npr. Železa). Količino antinutritivnih snovi pa lahko zmanjšamo tako, da lečo namočimo ali kuhamo nekoliko dlje časa.

Uporaba:

Rdeča leča se zelo hitro skuha, odvisno od tega, ali jo želite uporabiti kot kremo ali celoto, ima čas kuhanja 5-15 minut. Pred kuhanjem ni treba namakati, samo operite.

Rdečo lečo lahko uporabimo kot juho, zelenjavo, polpete, nadeve, paštete in solate.

Sestavine: rdeča leča *
* = Iz nadzorovanega ekološkega kmetovanja HU-ÖKO-01
Preveril: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Vsebnost hranil (v 100 g):

Energijska vrednost: 1534 kJ / 362 kcal
Maščoba: 2,6 g
– od tega nasičene maščobne kisline: 0,6 g
Ogljikovi hidrati: 54,9 g
– od tega sladkor: 2,3 g
Beljakovine: 27,2 g
Sol: 0,003 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru!

Država izvora: Turčija.

Neto teža: 500 g 

 

Veganski curry iz leče, cvetače in buče:

Sestavine za 4 osebe:
- pol glave (približno 600 g) cvetače, narezane
- majhen košček (približno 500 g) buče: Narežemo na kocke velikosti 1 × 1 cm
- peščico listov (špinačo ali blitvo), nasekljano
- 1 glava rdeče čebule, sesekljana
- 3 stroki česna, nasekljani
- 1/3 vrčka organske rdeče leče
- 350 ml paradižnikovega soka
- 250 ml kokosovega mleka
- 200 ml vode
- 1 čajna žlička kurkume
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1-2 žlički veganske paste iz rdečega curryja
- sol
- Sveže iztisnjen sok 1/4 limone
- Eden kokosova maščoba

Priprava:

Na ponvi na zmernem ognju segrejte eno ali dve žlici kokosove maščobe. Dodamo rdečo čebulo, česen, pražimo tri do štiri minute, nato začinimo (kurkuma, mleta kumina, curry pasta). Čez nekaj minut, ko so začimbe že dišeče, dodamo cvetačo in bučo, dodamo sol, nato dobro premešamo in prilijemo paradižnikov sok in vodo.

Kuhajte približno 15-20 minut in ko je zelenjava skoraj kuhana, damo rdečo lečo, peščico listov, prilijemo kokosovo mleko, ojačamo temperaturo, dokler kokosovo mleko ne postane malo gostejše, takrat je rdeča leča kuhana. Dobro premešajte, okusite in po potrebi še enkrat začinite. Če se vam omaka zdi pregosta, jo lahko razredčite z malo več paradižnikovega soka ali vode.