Trpotec 150 g

3.90

Trpotec je rastlina, ki izvira iz Zahodne Azije in se že tisočletja uporablja v indijski in kitajski ljudski medicini.

Lupina trpotca je znana predvsem po prebavnem, odvajalnem učinku, ki je posledica visoke vsebnosti vodotopnih vlaken. Ima manj znan učinek, vendar lahko iz istega razloga (zahvaljujoč vlakninam) igra tudi vlogo pri zniževanju holesterola in krvnega sladkorja, uravnavanju telesne teže in izboljšanju splošnega počutja. Pomaga nam lahko ne le pri prebavi, ampak tudi v kuhinji, saj ga zaradi sposobnosti vezave vode lahko uporabimo tudi kot pripomoček za filtriranje in izboljšanje zalog.

Pomen, učinki:

Ogrinjalo semen trpotca pomaga preprečevati zaprtje. V vodi topna vlakna vežejo vodo v črevesju, nabreknejo in tako povečajo pritisk na črevesno steno, zaradi česar se učinkoviteje premikajo, poleg tega pa zmehčajo blato. Pomagajo tudi pri zmanjševanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja.

Vlakna v semenskem plašču trpotca so prebiotiki, ki hranijo koristne bakterije, ki živijo v črevesju. To povečuje obrambno sposobnost telesa, saj je nedotaknjena, zdrava črevesna flora eden od temeljev pravilnega delovanja imunskega sistema.

Poleg tega vlaknine pomagajo znižati raven holesterola v krvi in ​​zaščititi ožilje. Upočasnijo učinek ogljikovih hidratov na dvig krvnega sladkorja, zato je priporočljivo biti pozoren na vnos vlaknin tudi pri diabetesu.

Tudi plašč semena trpotca in vlakna vam pomagajo pri hujšanju, saj vlakna, nabrekla iz vode, povečajo občutek sitosti. Poleg tega je tudi njegova kalorična vsebnost zelo nizka, ker se vlakna v črevesju ne absorbirajo, ne zagotavljajo energije.

Upoštevati je treba, da lahko lupine semen trpotca (in vsa druga živila z visoko vsebnostjo vlaknin) blagodejno vplivajo le, če z njimi zaužijemo dovolj tekočine. V nasprotnem primeru z njim naredimo več škode kot koristi.

Redko pa se lahko po zaužitju lupine trpotca pojavijo alergijske reakcije in nekateri neprijetni stranski učinki, kot so bolečine v trebuhu, pospešeno odvajanje blata, driska in bruhanje.

Sestavine: plašč semena trpotca

Vsebnost hranil (v 100 g):

Energijska vrednost: 146 kJ / 35 Kcal
Maščoba: 1 g
– od tega nasičene maščobne kisline: 0,2 g
Ogljikovi hidrati: 3,6 g
– od tega sladkorji: 0 g
Vlaknine: 82 g
Beljakovine: 2,8 g
Sol: 0,14 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru!

Država izvora: Indija.

RECEPT

Predlagana uporaba: 2 žlici vode (lahko tudi čaj, čaj) 1 žlico lupine semen trpotca, hitro premešamo in takoj zaužijemo. Čez dan je pomemben ustrezen vnos tekočine (najmanj 2 litra), najbolje v obliki čiste vode!

Priporočena uporaba:
- prebavne težave (zaprtje, driska, napenjanje)
- za zdravilno uporabo za čiščenje prebavnega sistema

Hranite izven dosega otrok!