Univerzalna moka – BASIC

4.20

Pecite okusno, dišeče pecivo brez glutena z osnovno mešanico moke! Če ste imeli ves bel kruh, vendar ste morali preiti na način življenja brez glutena, morda brez mleka in jajc, ne boste obupani, saj bi lahko bila ta mešanica moke odlična alternativa. Vsebuje malo vlaknin, zato je lahko dobra izbira za tiste, ki se iz nekega razloga izogibajo hrani z visoko vsebnostjo vlaknin.

Sestavine: krompirjev škrob (Poljska), mešanica brezglutenske moke (riževa moka, prosena moka), mešanica vlaknin (moka iz trpotčeve lupine, jabolčna vlakna), guar gumi, hidroksipropil metilceluloza

Področja uporabe: brez glutena, brez mleka, brez jajc, brez soje, brez koruze, za pripravo kruha in pekovskih izdelkov.

PREDLOG ZA IZDELAVO OBLIKOV KRUHA

Sestavine:

-500 g Eden Premium Basic mešanica kruhove moke

– 16 g sladkorja

-14 g himalajske soli Eden Premium

-1 paket kvasa v prahu (7 g)

-460 g mlačne vode

– 20 g olja

Priprava:

Zmešajte suhe sestavine in dodajte mlačno vodo in olje. Delajte z robotom pri srednji hitrosti 5-8 minut, dokler ni popolnoma homogena in gladka. Nalijte (z vlažno žlico) v tankosten, vsaj 2-litrski pekač za kruh, obložen s silikonskim papirjem za peko, in poravnajte. Medtem žlico nenehno vlažite, ker je testo lepljivo. Po vrhu malo pomokamo in pokrijemo ter dušimo na toplem 45 minut, pečico segrejemo na 200 stopinj. Ko je kruh vzhajal, ga poškropimo z mlačno vodo in damo v pečico za 40 minut, nato pa skupaj s peki papirjem odstranimo iz modela in položimo na rešetko še za 20 minut. Ko ste pripravljeni, previdno odlepite peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi na rešetki. Nato ga lahko narežemo, vendar bo naslednji dan res najboljši.

Ko je pripravljen, lahko gotov kruh takoj zamrznemo (narezan na porcijo). Ko so odmrznjeni, jim povrnejo prvotno, svežo teksturo in okus. Shranjujte jih lahko brez zmrzovanja pri sobni temperaturi v zaprti plastični vrečki 3 dni. Shranimo ga lahko tudi v hladilniku, vendar je priporočljivo, da ga pred zaužitjem posvetlimo v toasterju ali mikrovalovni pečici.

Več receptov najdete tukaj.

Povprečna hranilna vrednost v 100 g mešanice moke:

Povprečna hranilna vrednost na 100 g pripravljenega kruha po predlogu priprave:

Energija:

1346 kJ / 317 kcal

940 kJ / 221 kcal

maščoba:

0,1 g

1,3 g

-od tega nasičene maščobne kisline:

<0,1 g

0,2 g

ogljikovi hidrati:

76 g

51 g

-od tega sladkorji:

0,3 g

2,2 g

Vlakno:

3,2 g

2 g

Beljakovine:

1 g

0,6 g

sol:

0,04 g

1,8 g

 

Mešanica dodane moke ne vsebuje dodanega sladkorja, vsebuje le naravne sladkorje.

Podatki o alergenih: Izdelek je izdelan v obratu, ki predeluje tudi oreščke.

Kraj izvora: Madžarska

Skladiščenje: V suhem, hladnem prostoru, zaščiteno pred sončno svetlobo.

Ohrani svojo kakovost: navedeno na embalaži

Neto teža: 1000 g

PREDLOG ZA PEKO KRUHA

Sestavine:

-500 g Eden Premium Basic mešanica moke

- 16 g sladkorja

-14 g himalajske soli Eden Premium

-1 paket kvasa v prahu (7 g)

-460 g mlačne vode

- 20 g olja

Priprava:

Zmešajte suhe sestavine in dodajte mlačno vodo in olje. Delajte z robotom pri srednji hitrosti 5-8 minut, dokler ni popolnoma homogena in gladka. Nalijte (pomagajte si z vlažno žlico) v tankostenski pekač, obložen s peki papirjem, pekač naj bo vsaj 2-litrski primeren za peko kruha. Medtem žlico nenehno vlažite, ker je testo lepljivo. Po vrhu malo pomokamo in pokrijemo ter vzhajamo na toplem 45 minut, pečico segrejemo na 200 stopinj. Ko je kruh vzhajal, ga poškropimo z mlačno vodo in damo v pečico za 40 minut, nato pa skupaj s peki papirjem odstranimo iz modela in položimo na rešetko še za 20 minut. Ko ste pripravljeni, previdno odlepite peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi na rešetki. 

Ko je pripravljen, lahko gotov kruh takoj zamrznemo (narezan na porcijo). Ko so odmrznjeni, jim povrnejo prvotno, svežo teksturo in okus. Shranjujte jih lahko brez zmrzovanja pri sobni temperaturi v zaprti plastični vrečki 3 dni. Shranimo ga lahko tudi v hladilniku, vendar je priporočljivo, da ga pred zaužitjem popečemo v toasterju ali segrejemo v mikrovalovni pečici.

                                                                      

Povprečna hranilna vrednost na 100 g moke

Povprečna hranilna vrednost na 100 g pripravljenega kruha po predlogu priprave:

Energija:

1346 kJ / 317 kcal

940 kJ / 221 kcal

Maščobe:

0,1 g

1,3 g

-od tega nasičene maščobe:

<0,1 g

0,2 g

Ogljikovi hidrati:

76 g

51 g

-od tega sladkorji:

0,3 g

2,2 g

Vlaknine:

3,2 g

2 g

Beljakovine:

1 g

0,6 g

Sol:

0,04 g

1,8 g

Mešanica dodane moke ne vsebuje dodanega sladkorja, vsebuje le naravne sladkorje.