6 koristi čičerikine moke

6 koristi čičerikine moke, da se boste lažje odločili, če bi jo uporabili v svoji prehrani. Čičerikina moka je izredno vsestransko uporabna, saj ima nežen oreščkast okus. 

Čičerikino moko si lahko naredite sami doma, vendar pa zdaj več niti to ni potrebno, saj jo lahko kupite v bolje založenih trgovinah, med drugim tudi v naši spletni trgovini. 

6 koristi čičerikine moke

Da pa ne bomo preveč dolgovezili, gremo kar na 6 koristi čičerikine moke: 

1. Je izredno bogata z vitamini in minerali 

Samo ena skodelica čičerikine moke (92 grama) vsebuje:

  • 20 g beljakovin
  • 6 g maščob
  • 53 g ogljikovih hidratov
  • 10 g vlaknin
  • 30% dnevno priporočenega vnosa tiamina
  • 101% folata
  • 25% železa
  • 29% fosforja
  • 38% magnezija
  • 42% bakra 
  • 74% mangana

Čeprav ena skodelica vsebuje nekaj več folata kot ga potrebujete na dan, ima ta vitamin izredno pomembno vlogo pri preprečevanju okvare hrbtenjače in pomemben je tudi med nosečnostjo. 

Prav tako pa, čičerikina moka vsebuje skoraj dvakrat več folata kot enaka količina pšenične moke. Kot lahko vidimo, pa je tudi odličen vir mineralov, kot so železo, magnezij, fosfor, baker in mangan. 

2. Vsebuje polifenole

Kar pomeni, da lahko zmanjša nastanek škodljivih spojin, ki jih lahko najdemo v predelani hrani. Polifenoli so koristni antioksidanti, ki se v telesu borijo proti prostim radikalom, ki naj bi prispevali k razvoju različnih bolezni. Za rastlinske polifenole je bilo posebej dokazano, da zmanjšujejo proste radikale v prehrani in tako odpravljajo nekatere škode, ki bi jih lahko povzročili v telesu. 

3. Ima manjšo kalorijsko vrednost kot navadna pšenična moka

Čičerikina moka je dobra zamenjava za pšenično moko, če želite zmanjšati kalorijski vnos. 

Če jo primerjamo z eno skodelico pšenične moke ima kar 25% manj kalorij. 

In ker je bogata s hranili, raziskovalci verjamejo, da če uporabljate to moko namesto pšenične, da tudi drugače ne boste posegali po nezdravi hrani in da boste izbirali bolj zdravo, lahko hrano, kar bo posledično vodilo v zmanjšanje telesne teže.

Prav tako pa je bolj nasitna kot pšenična moka in posledično boste hrane, narejene s čičerikino moko pojedli manj. 

4. Povečuje občutek sitosti

S samo vključitvijo stročnic v prehrano, se lahko poveča občutek sitosti, kar posledično vodi tudi k temu, da pojeste manj. Čičerikina moka, bi naj bolje nadzorovala hormon grelin, ki je izredno pomemben pri občutku sitosti. 

5. Manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja kot pšenična moka

Čičerikina moka ima kar pol manj ogljikovih hidratov, kot pšenična moka. Tako, da ima manjši vpliv tudi na dvig krvnega sladkorja. Čičerikina moka je tako tudi odlična izbira, če želite malo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. 

6. Bogata z vlakninami, beljakovinami 

Je odličen dodatek v vašo prehrano, saj je čičerika že sama po sebi izredno bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Vlaknine so pomembne, za dobro prebavo. Beljakovine pa nas ohranjajo dalj časa site, prav tako pa jih telo potrebuje, da gradi mišice in za hitrejše okrevanje pri poškodbah in pri boleznih. 

Prav tako pa je čičerika super nadomestek tudi za tiste, ki ne uživajo mesa, saj vsebuje 8 od 9 pomembnih aminokislin.

Zakaj se torej odločiti za čičerikino moko 

Če povzamemo, čičerikina moka je bogata z vitamini in minerali. Je popolnoma brezglutenska in zato primerna tudi za ljudi, ki imajo intoleranco na gluten, celiakijo. Odlična je pri brezmesni prehrani. 

Dobro posnema glutenske moke, saj s dodajanjem čičerikine moke, dodamo pekovskim izdelkom strukturo in “žvečljivost”. 

Ima nižjo vsebnost ogljikovih hidratov kot navadna pšenična moka, kljub temu pa je izredno okusna in hranljiva. 

Zato je dodajanje čičerikine moke v prehrano pomembno za zdravje.

Priporočamo