Kruh brez glutena

Domači kruh brez glutena..mmm kako omamno zadiši. Recept za domači kruh brez glutena, ki ga je enostavno spečete v domači pečici. Ta izjemen domači kruh brez glutena ima neverjetno teksturo, se upogne, mečka in ga je enostavno rezati. Kruh je tudi naraven brez mlečnih izdelkov. 

Recept za peko domačega kruh brez glutena

Mnogo ljudi si želi doma speči kruh brez glutena. Ena od možnosti je kruhomat, druga pa seveda pečica.

Recept za domači kruh brez glutena kruh ni samo brez glutena, ampak tudi brez mlečnih izdelkov. Za ta izjemen recept za kruh brez glutena ne boste potrebovali veliko sestavin. Potrebovali pa boste  kvalitetno olivno olje in toplo vodo. 

Za vas smo pripravili recept za domači kruh brez glutena malo drugače, saj bomo uporabili beljake namesto celih jajc.

Po tem receptu je odličen kruh za sendviče brez glutena! Ta kvašen kruh je izjemno mehak, ima neverjetno teksturo, se upogne in mečka ter ga je enostavno rezati.

Kako pripraviti domači kruh brez glutena

Ta recept za kruh brez glutena vsebuje le nekaj preprostih sestavin: večnamensko moko brez glutena, pecilni prašek, instant kvas, med, olivno olje, jabolčni kis, toplo vodo, beljake sobne temperature (iz velikih jajc) in sol. 

Pekač za kruh poste položili v pečici na srednjo rešetko. Pečico segrejte na 180°C.

 1. V veliko skledo dodajte moko brez glutena, pecilni prašek in instant kvas ter premešajte, da se sestavine povežejo. 
 2. Mešanici moke dodamo olivno olje, med, jabolčni kis in toplo vodo ter mešamo na nizki temperaturi 1 minuto. Če uporabljate stoječi mešalnik, uporabite nastavek za lopatice in ne kavelj za testo.
 3. V testo dodamo sneg iz beljakov, ki je na sobni temperaturi in sol ter mešamo na srednji hitrosti 1 minuto. Testo bo videti kot gosto testo za torte.

Kratki napotki za pečenje domačega kruha brez glutena v pečici

 • Testo vlijemo v namaščen pekač za kruh
 • Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da kruh vzhaja na toplem, da vzhaja 30 minut. Kruh se bo dvignil skoraj do vrha pekača. Kruh lahko vzhaja maksimalno 30 minut.
 • Kruh brez glutena postavite v pečico, da se peče 30 minut pri 180°C. Kruh bo zlato rjav.
 • Pustite, da se štruca ohladi v pekaču cca. 10 minut. Odstranite štruco iz pekača in jo položite na rešetko, da se ohladi. Če boste kruh v pekaču popolnoma ohladlii, se lahko ujame para in se bo hlebec razmočil, zlasti na dnu.
 • Pustite, da se kruh popolnoma ohladi, preden ga narežete.

Katera vrsta kvasa je najboljša za uporabo v tem receptu za peko kruh?

Ta recept uporablja instant kvas ali hitro vzhajajoči kvas.  Pomembno je, da uporabite hitri kvas in se prepričajte, da je pri sobni temperaturi.

Hitro vzhajajočega kvasa ni treba vzhajati in ga lahko dodate neposredno v moko. Še vedno je pomembno uporabljati toplo vodo, ker je kvas živ organizem in uspeva v toplem okolju.

Vodo segrevajte le toliko, da je na dotik topla. 

Nasveti za peko kruha brez glutena

 • Prepričajte se, da imate svež kvas (za preverjanje kvasa glejte zgornji nasvet).
 • Vedno uporabljajte sestavine sobne temperature! Kvas uspeva v toplem okolju.
 • Beljake lahko segrejete na sobno temperaturo, tako da cela velika jajca potopite v skledo z zelo toplo (vendar ne vroče) vode in jih pustite stati 5 minut.
 • Vedno uporabite razpršilo za kuhanje brez glutena, da namažite ponev in plastični ovoj. Všeč mi je kokosovo olje ali sprej za kuhanje olivnega olja.
 • Pečemo kruh na srednji rešetki.
 • Tudi kruh rada pečem vodoravno za enakomerno peko.
 • Odstranite štruco iz pekača in jo položite na rešetko za hlajenje. Če se kruh v ponvi ohladi, se lahko ujame para in hlebec se lahko razmoči, zlasti na dnu.
 • Z nazobčanim nožem narežite kruh. Z uporabo noža z gladkim rezilom lahko kruh zmečkate.

Preberite si v našem članku: Kako izbrati najboljšo moko!

Kje lahko kupite moko brez glutena?