NAPAČNE PREDSTAVE O HUJŠANJU

Razjasnimo nekatere napačne predstave o pojmu ogljikovi hidrati in dietna hrana, hujšanje itd… V bistvu pri hujšanju gre za občasno stanje, vendar se moramo zavedati, da je veliko bolj enostavno, bolj smiselno, dolgotrajno, učinkovito, če sledimo lastnemu življenjskemu slogu. Ja, težko je, a kaj je lahko? In kar je sladko, običajno ni trajno.

1. “Ne jem ogljikovih hidratov, samo stročnice in zelenjavo”

Ogljikovih hidratov ne najdemo le v moki, kruhu, sladkorju in okrasih. Je povsod, v vsej nepredelani hrani za prehrano ljudi. Tudi v solatah je zanemarljiva količina ogljikovih hidratov. Brez ogljikovih hidratov ni hrane, je ena njenih glavnih sestavin. Torej, če jeste – kar močno sumim – jeste tudi ogljikove hidrate, se temu ne morete izogniti.

 • Katera živila brez glutena vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate?
 1. zelenjava, vsa zelenjava
 2. stročnice, kot so črni fižol, čičerika, rdeča leča – moke iz stročnic najdete na: https://www.glutenfree-mania.si/kategorija-izdelka/moke/
 3. rjavi riž, proso, ajda, teff, kvinoja, sirek – ki jh najdete https://www.glutenfree-mania.si/kategorija-izdelka/zita/

Te in iz njih narejene moke lahko jeste z mirnim srcem, z njimi si boste naredili le uslugo.

 • Kateri so enostavni ogljikovi hidrati ki ne vsebujejo glutena:
 1. koruzna moka
 2. koruzni škrob
 3. krompirjevi kosmiči
 4. krompirjev škrob
 5. bel riž
 6. bela riževa moka

Ker ta živila ne vsebujejo veliko beljakovin ali vlaknin, njihovo uživanje ne more ohraniti stabilne ravni krvnega sladkorja, zato jih boste pojedli več in postali lačni prej in bolje. Z mirnim srcem lahko uživate stročnice in kompleksna ogljikova hidrata psevdozrna, vendar vedite, da vsebujejo ogljikove hidrate, vendar so ti ogljikovi hidrati dobri ogljikovi hidrati. Vendar tudi teh ni mogoče zaužiti v prevelikih količinah.

2. “Ne jem kruha, samo” riževe vaflje “

Ja, tudi to je dobra tema. Vedeti morate, da listnato pecivo/riževi vaflji in podobna živila vsebujejo vsaj toliko ogljikovih hidratov kot vsak kruh, običajno celo več. Poleg tega so preprosti ogljikovi hidrati, brez (ali zanemarljive) vsebnosti vlaknin in beljakovin, zato jih boste kmalu lačni, in ker je lažji od kruha, ga ne morete zaužiti dovolj, da bi dobro živeli in ne bi bili v eni uri lačni kot volk. Tako da namesto riževih vafljev kar pogumno pojejte kos kruha.

3. “Ne jem po 6. uri zvečer”

Razumem, razumem, naredila in preizkusila sem že zdavnaj. Ampak samo pomislite, če zadnjič jeste ob, recimo, šestih, pa greste spat ob polnoči, plus želodec, ker če za večerjo niste jedli kompleksnih ogljikovih hidratov, boste lačni naokoli. 7-8 in boste živčni zaradi sproščanja stresnih hormonov. A tudi če ob šestih jeste ogljikove hidrate, boste tudi lačni 9-10 ur. To ni dobro. Najbolje je, da večkrat na dan in tudi po šestih pojeste malo ogljikovih hidratov, da boste lahko ohranili stabilno raven sladkorja v krvi.

4. “Komaj jem ogljikove hidrate toda ne razumem zakaj ne shujšam”

Za to obstaja razlog, saj če boste obdržali vnos 110 g ogljikovih hidratov na dan, bo vaše telo prešlo v ketozo, kar pomeni, da se bo vaše telo z energijo oskrbovalo iz maščob, vendar le, ob pravilni količini in kvaliteti vnosa. Ima resne makre, ni tako preprosto, kot se sliši, ne režite vanj brez pomoči strokovnjaka, pa še to samo kot zdravilo. Najboljši način za trajno izgubo teže je če jemo pogosteje toda majhne količine, vendar veliko več kot 110 gramov ogljikovih hidratov na dan. Hujšanje brez vnosa ogljikovih hidratov je lahko nevarno.

5. V kolikor je nekaj ˝light˝, potem tega lahko pojem kolikor želim?

Ne, sploh ne. Ne glede na to, ali je bila vsebnost maščobe v izdelku ali kakršna koli že njegova vsebnost zmanjšana, ga ne morete zaužiti štirikrat več. To lahko storite, odločitev je vaša, vendar vam ta metoda ne bo pomagala vzdrževati teže ali shujšati. Pojeste lahko štirikrat več solate in listnate zelenjave, odlično je za vaše zdravje in ne vpliva na vašo težo. Načelo večkrat malo je lahko najučinkovitejša metoda tako za vaše zdravje kot za težo.