10 koristi uporabe lanene moke

Lanena moka, ki je pridobljena z mletjem lanenega semena po stiskanju olja. Lan je že tisočletja znano zelišče . Vlakna, pridobljena iz njenih stebel, so bila uporabljena za izdelavo blaga, semena pa za prehrano in zdravilne namene. Spodaj ti predstavimo 10 koristi uporabe lanene moke.

Laneno olje ni primerno samo za prehranske namene, iz njega se izdelujejo tudi barve, laki in lepila.

Uživanje lanenih semen je izjemno zdravo, saj vsebuje zelo velik delež esencialnih maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more proizvesti.

Laneno seme vsebuje visoko vsebnost vitaminov in mineralov, njegovo uživanje lahko zmanjša raven holesterola, zdravi artritis in spodbudi delovanje možganov.

Lanena moka se uporablja predvsem za peko kruha, lahko pa jo uporabljamo za zdravljenje nekaterih želodčnih bolezni v terapevtske namene.

10 koristi uporabe lanene moke

  1. Spodbuja delovanje možganov

“Dobre” maščobe v njem preprečujejo kopičenje holesterola v telesu in omogočajo neoviran pretok krvi po žilah v možganih in ledvicah.

Obrok iz lanenih semen za športnike

  1. Ščiti sklepe

Maže vam sklepe, kar je pri povečanju obremenitve zelo pomembno, kot na primer pri ˝bodybuildingu˝.

  1. Obnavlja in zdravi pljuča

Ščiti pred pljučnico in olajša potek bronhitisa.

  1. Zaščiti kožo

Zahvaljujoč učinku regeneracije jeter zdravi težave, ki jih lahko izsledimo do zamaščenosti jeter. To so različna stanja kože, kot na primer ekcem.

  1. Čisti ledvice in žolč

Laneni čaj je odličen za preprečevanje in zdravljenje vnetij in nastajanja kamnov.

  1. Ščiti želodec

Razjeda na želodcu je lahko resna težava, toda laneno seme zmanjša nastajanje želodčne kisline.

  1. Zmanjša mišični upor

Uporabite ga lahko interno (kot skuhan laneni čaj), lahko pa ga uporabite tudi neposredno za pripravo lanenega ovoja (iz sode “čaj”) za boleče mišice. Rezultat je zagotovljen!

  1. Varuh prostate

Ta lastnost je posledica vsebnosti maščobnih kislin v linolenu. Vsebuje štirikrat več te bistvene maščobe kot bučna semena, ki jih pogosto imenujejo naravno zdravilo za prostato.

  1. Pomaga pri preprečevanju diabetesa

Laneno seme uravnava prisotnost glukoze v krvi.

  1. Spodbuja prebavo

Če zajtrku dodate surovo laneno moko, bo vaša prebava bolj “naoljena”. Če vas zgornji argumenti niso prepričali, da uživate laneno moko, potem pomislite na njeno visoko vsebnost beljakovin in nizko vsebnost ogljikovih hidratov!

Nakup lanene moke: https://www.glutenfree-mania.si/izdelek/lanena-moka-500-g/

Priporočamo