3 ideje uporabe kokosovega olja

Kokosovo olje je vsestransko uporabno. Zaradi sestave je odličen dodatek v kuhinji, saj premore visoke temperature. Da pa se ne boste omejili na uporabo samo v kuhinji, vam predstavljamo 3 ideje uporabe kokosovega olja. Zaradi edinstvene kombinacije maščobnih kislin, ima lahko pozitivne učinke na vaše zdravje, uporabljamo ga tudi v lepotne namene.

Kokosovo olje iztisnejo iz kokosa, sadeža kokosove palme. Je dolgo obstojno, tudi če ga ne shranjujemo v hladilniku. Če ga shranjujete v hladilniku je v trdem stanju in bele barve. Pri temperaturi približno 24°C pa postane tekoč.

Učinki kokosovega olja

Kokosovo olje zaradi svoje sestave, premore številne zdravilne učinke na naše telo.

Ti zdravilni učinki so lahko:

  • zmanjšuje vnetja in deluje protivirusno
  • spodbuja metabolizem in uravnava prebavo
  • uspešen pri boju z boleznimi srca in oživlja
  • pomaga pri izgubi telesne teže
  • deluje kot naravni antioksidant
  • obnavlja lasišče
  • pomaga pri boju z glivičnimi obolenji
3-ideje-uporabe-kokosovega-olja

V nadaljevanju pa si preberite 3 ideje uporabe kokosovega olja.

3 ideje za uporabo kokosovega olja

Odstranjevanje ličil

Kokosovo olje je odličen odstranjevalec ličil. Je nežen, lahko ga uporabljate vsak dan in odstrani tudi ličila na očeh, brez da bi jih razdražil. Poleg tega ima antibakterijske lastnosti, kar pomeni da lahko pomaga tudi pri borbi z mozolji (seveda s pravilno uporabo). Ne pozabimo omeniti, da mehča kožo in diši odlično. Dovolj je že zelo majhna količina (približno ena žlička) za celoten obraz. Kokosovo olje samo segrejemo med prsti, nanesemo na obraz, pomasiramo in nato parkrat speremo s toplo vodo. Odvisno od tega kako trdovratna so vaša ličila, bo mogoče postopek potrebno ponoviti. Ker pa je vsaka koža drugačna, preizkusite in nekaj dni opazujte, če vam takšno odstranjevanje ličil sploh ugaja.

Za zdravo ustno votlino

“Oil pulling” ali žvrkljanje olja ima dolgotrajno tradicijo v ayurvedi. Ta metoda torej obstaja že tisočletja. Poleg tega da čisti ustno votlino, odvaja tudi toksine in odpadne snovi, ki nastanejo v telesu. Kako žvrkljati olje? Tudi ta ideja je precej enostavna. Zjutraj ko vstanete, vzamete žlico kokosovega olja in ga približno 10-20 minut žvrkljate. Ko končate, usta samo izperete z mlačno vodo in že ste končali. Redno žvrkljanje, pomaga pri ustni higieni, saj odstranjuje mikroorganizme v celotni ustni votlini. Zmanjša se karies, vnetja in paradontalne bolezni.

Aromaterapija

Stresni časi, kar kličejo po sprostitvi. Eden izmed dobrih načinov za sproščanje stresa je aromaterapija. Ta uporablja različna eterična olja, za izboljšanje človekovega počutja. Koksovo olje je odlična baza za eterična olja. Kaj pomeni, da je baza? Ker se eterična olja dokaj hitro razdišijo, jim nekatera olja lahko pomagajo da dalj časa dišijo.

Ste že preizkusili kokosovo olje? Kako ga vi uporabljate?

Pred kratkim smo ga dodali tudi v našo ponudbo – tukaj, čas je, da ga preizkusite, če ga še niste 🙂

Kakosovo olje na voljo tudi v spletni trgovini