5 načinov uporabe citronske kisline

5 načinov uporabe citronske kisline smo vam zbrali v en članek. Citronsko kislino verjetno vsi poznate in jo uporabljate večinoma, pri izdelavi kakih sokov, marmelad, kompotov, želejem pri pripravi ozimnice. Vendar pa je citronska kislina veliko bolj vsestransko uporabna. Se vedeli, da je odlična tudi za pripravo limonade, ledenega čaja, sladoleda, ali kot dodatek v sladice? 

5 načinov uporabe citronske kisline

Ste vedeli, da ima raztopina citronske kisline, ki jo zmešamo z vodo enak učinek kot alkoholni kis? Naredimo si jo tako, da iz dveh žliv citronske kisline, naredimo 1l mešanice, ki je nato primerljiva z alkoholnim kisom.

Vas zanima: Citronska kislina? 5 načinov uporabe

Preberite si v nadaljevanju, katere načine za uporabo smo vam izbrskali.  

Citronska kislina? 5 načinov uporabe

Kaj je citronska kislina? 

Citronska kislina po videzu spominja na drobljeni sladkor. Je naravni konzervans. Poleg tega pa tudi učinkovito in neškodljivo čistilo. Zaradi svoje večnamenske uporabe, je nepogrešljiv dodatek v gospodinjstvu. 

Po sestavi je podobna vitaminu C, največ citronske kisline vsebujejo citrusi, kupite pa jo lahko tudi v trgovinah ali na naši spletni strani, v obliki belega kristalnega prahu. Je prašek, ki je topen v vodi. Uporablja se kot dodatek, ki uravnava kislost živilskega proizvoda in ji daje note kislega okusa. V živilstvu se uporablja kot konzervans.

Citronska kislina? 5 načinov uporabe

Med kuhanjem 

Namesto limone lahko uporabimo citronsko kislino, tako, da 1 čajno žličko citronske kisline razredčimo v 2 čajnih žličkah vode. Seveda pa kot že verjetno veste, lahko z dodatkom citronske kisline pripravite razne sirupe, iz bezga in sadja, limonade, ledeni čaj, sladoled, marmelado, baklavo in druge sladice. Pripravite si lahko celo osvežujoč napitek, ko nimate pri roki limone. V liter vode dodajte 2 čajni žlički citronske kisline in sladkajte po želji. Dodajte še še ledene kocke in napitek je na voljo.

Za posvetlitev las

Znano je, da če lase splaknemo z limoninim sokom, da postajajo svetlejši. Namesto limoninega soka lahko tudi tu uporabimo citronsko kislino. 1 žličko citronske kisline raztopimo v 2 litrih tople vode in s tem splaknemo lase. Ste tudi sami že preizkusili ta način?

S citronsko kislino lahko očistimo vodni kamen v grelniku za vodo

Sigurno ste že videli, da se v kuhalniku za vodo nabere vodni kamen. Še posebej je to opazno, ko si želimo narediti čaj, v zavreti vodi a se pojavljajo beli delci. Tega se lahko preprosto znebimo s citronsko kislino. V grelnik vode nalijete okoli 3 dcl mlačne vode in vanjo stresete dve žličk in pol majhne vrečke citronske kisline. Vodo zavremo in pustimo delovati približno 30 minut. Nato grelnih speremo z vodo in že je čist in pripravljen za naslednjo uporabo. Prav tako pa citronska kislina ne bo poškodovala grelnika, zato ste lahko brez skrbi. 

Čist boben pralnega stroja

Tudi pralni stroj zahteva redno čiščenje, saj mehčalci in praški ustvarjajo obloge na bobnu pralnega stroja v njem pa se lahko nabira vodni kamen. Če enkrat mesečno to očistite, se bo podaljšala tudi življenjska doba pralnega stroja. V prazen boben dodajte 5-7 žlic citronske kisline, zaprite vratca in nastavite na pranje na najvišji temperaturi. 

Naravno vstrestransko čistilo za kopalnico

V en liter vode dodate 4-5 žlic citronske kisline, najboljše da izberete kakšno plastenko s pršilnikom. S to doma pripravljeno mešanico, boste hitro in brezhibno lahko očistili vse pipe v kopalnici, pa tudi kabino za tuširanje oziroma povsod kjer se naberejo kapljice vodnega kamna. 

Ali imate tudi vi kak način na katerega uporabljate citronsko kislino?