Kaj je kvinoja – je superživilo?

Kaj je kvinoja?

Kaj je kvinoja – je superživilo? Kvinoja je sveto zrno Aztekov, “mati vseh semen”. Je žitaricam podoben pridelek, po uporabnosti jo uvrščamo podobno kot ajdo med žita, čeprav to ni. Uvrščamo jo v družino špinače in pese Je enoletna rastlina, ki običajno zraste 1-2 m visoko, semena pa rastejo na vrhu stebla.

Zanimivo je, da kvinoja v resnici ni žito, ampak spada v družino špinače in pese. Tudi njeni listi so užitni, vendar jih v Evropi uživajo zaradi semen.

Na vprašanje, kaj je kvinoja smo vam en del že odgovorili, kaj pa ali je superživilo? To bomo pa razčistili še v nadaljevanju.

Ali ga lahko uživajo tudi ljudje z alergijami na gluten in celiakijo?

Lahko, kvinoja je popolnoma brez glutena, ne vsebuje glutena v nobeni obliki.

Vrste kvinoje

Po mnenju strokovnjakov obstaja 120 različnih vrst kvinoje, od katerih so najbolj znana bela kvinoja, rdeča kvinoja ali črna kvinoja. Uživajo jo predvsem kot semena, ki jih skuhamo podobno kot kašo. Priljubljena je pa tudi med kosmiči, pri mlečnem zajtrku, jogurtih.

Kaj je kvinoja

Katere minerale vsebuje?

Kvinoja vsebuje veliko mineralov, beljakovin, vitaminov, vlaknin in elementov v sledovih, kot so kalcij, železo, fosfor, magnezij. Vsebuje manj ogljikovih hidratov, kot ostala žita.

Kvinoja superživilo?

Kvinoja vsebuje številne vitamine in minerale, prav tako pa ima blagodejen vpliv na človeško telo. Je izredno hranljiva, poleg tega pa vsebuje malo ogljikovih hidratov, zato je primerna tudi za tiste, ki pazite na vnos le-teh. Poleg tega je lahko prebavljiva. Je odličen primer funkcionalnega živila, ki deluje preventivno in zmanjšuje tveganje za razvoj različnih bolezni. Torej je kvinoja superživilo? Zaradi vseh mikro in makrohranil, blagodejnih učinkih, jo lahko uvrščamo med superživila.

Ponudba kvinoje v naši spletni trgovini

Sedaj ko veste kaj je kvinoja, pa je čas da jo še sami preizkusite. Na naši spletni strani, imamo pestro ponudbo za vas! Nekaj za prigrizniti, za skuhati in za popestritev zajtrka.

Odličen kvinojin čips v 4 okusih:

Izbirate lahko med Bio kvinojo in kvinoja.

Za popestritev zajtrka pa si privoščite kvinojine kosmiče z okusom cimeta in jabolka ali pa v kosmiče dodajte bio ekspandirano kvinojo.

Priporočamo
Drugi izdelki iz kvinoje, ki jih priporočamo