Kaj je gluten in kje ga najdemo?

Kaj je gluten in kje ga najdemo? Gluten ali lepek je beljakovina v žitih, ki jo najdemo v pšenici, rži in ječmenu. Ni popolna beljakovina, saj ne vsebuje vseh bistvenih aminokislin, potrebnih za življenje. Je prožen material, ki veže vodo in zahvaljujoč tej beljakovini lahko testo iz pšenične moke zamesimo in raztegnemo. Gluten v testu ohranja pline, ki se sproščajo med fermentacijo in zato testo vzhaja, med pečenjem pa po zaslugi glutena kruh dobi ustrezno obliko. Poleg tega ima vpojne lastnosti, kar vidimo, če kruh namočimo v juho ali drugo tekočino, se ta razmoči. Kruh in ostali pekovski izdelki so prav zaradi glutena prožni in imajo primerno teksturo.

V katerih žitih najdemo gluten?

Gluten najdemo v pšenici, piri, ječmenu in rži. Tudi pira vsebuje gluten, ampak je beljakovinska struktura drugačna od pšeničnega glutena, zato jo lahko uživajo nekateri manj občutljivi ljudje na gluten. Razjasnili smo si kaj je gluten in kje ga najdemo, sedaj pa poglejmo še v katerih žitih ga ni.

V katerih žitih ni glutena?

Žita, ki glutena ne vsebujejo so: koruza, amarant, kvinoja, sončnično seme, riž, proso, ajda in soja. Oves sicer ne vsebuje glutena vsebuje pa glutenu podobno beljakovino avenin. Lahko se uporablja tudi v brezglutenski dieti, a se priporoča uporaba izključno tistih izdelkov, ki imajo na embalaži prečrtan žitni klas. Ti izdelki, so preverjeno brez glutena in zato primerni za ljudi, ki imajo celiakijo.

kje-najdemo-gluten

Simptomi občutljivosti na gluten

  • dolgotrajna driska, zaprtje
  • bolečine v trebuhu, napihnjenost
  • neupravičeno hujšanje
  • anemija
  • kronična utrujenost
  • migrene

Vendar, pa je mogoče diagnozo ali imate morda celiakijo postaviti šele po pregledu in testiranjih, ki jih izvede zdravnik. Tako je izredno pomembno, da se pri zgoraj navedenih simptomih najprej posvetujete z osebnim zdravnikom in si diagnoze ne določate sami.

V naši spletni trgovini, najdete pestro izbiro izdelkov brez glutena, ogledate si jih lahko tukaj.

Preizkusite