5 stvari ki jih morate vedeti o marantovi moki

Marantova moka, marantina moka oziroma angleško arrowroot powder – vam je morda bolj znano, se velikokrat uporablja v brezglutenski kuhinji. 5 stvari ki jih morate vedeti o marantovi moki, pa vam predstavljamo v tem članku. Upamo, da se boste potem lažje odločili, če jo boste uporabljali ali ne. 

5 stvari ki jih morate vedeti o marantovi moki

5 stvari, ki jih morate vedeti o marantovi moki

Marantova moka je brez glutena, brez žit in primerna za paleo prehrano 

Pridobiva se iz korenin tropske rastline maranta je škrobnata in zato idealna za zgoščevanje in kot dodatek mokam, ki jim primanjkuje škroba. Je svetle barve, v obliki prahu, kot krompirjev škrob. 

Marantova moka lahko nadomesti koruzni škrob, kot zgoščevalec 

Ker je prisotnih vedno več intoleranc in alergij, veliko ljudi išče nadomestek za koruzni škrob, bodisi zaradi alergij in intoleranca, ali da bi se izognili gensko spremenjenim organizmom, ali pesticidom. 

Koruzni škrob kot vemo in ga uporabljamo za zgostitev omak, juh, ampak dobra novica je, da ga lahko zlahka nadomestimo z marantovo moko. Ta moka ne pusti čudnega okusa in po njej hrana ostane bistra, čista. 

Marantovo moko lahko uporabite pri peki, cvrenju in pri praženju

Marantova moka je neverjetno vsestranska, tako da jo lahko uporabljamo tudi pri peki, kot dodatek drugim mokam, mandljevi moki, tapiokini, kokosovi .. za kruh ali peciva. 

Če bi želeli hrani pri cvrenju dodati hrustljavost, uporabite marantovo moko. Kot ideja, lahko jo pomešate z začimbami in v njej obrnete piščanca pred cvrenjem. 

Dodajte jo raje manj kot več

Kot večina brezglutenskih mok, tudi marantovo moko ne morete dodajati v razmerju 1:1. Če jo uporabljate, kot nadomestek koruznega škroba, najbolje da najprej začnete z razmerjem ⅓ do ½ glede na to koliko bi naj dodali koruznega škroba

In ko dodajate za zgoščevanje marantovo moko, si velja zapomniti nekaj … 

  • vedno jo najprej vmešajte v malo količino mrzle tekočine, preden jo dodajate receptom 
  • to mešanico, dodajte vedno čisto na koncu kuhe, najboljše tik pred postrežbo

namreč ko, jo uporabljate za zgoščevanje, se zna malenkost čudno obnašati pri visokih temperaturah in obstaja možnost, da se razgradi 

Marantova moka pa ima kar nekaj koristi za zdravje

  • Je lahko prebavljiva 
  • Vsebuje več vlaknin kot krompir, zato bomo dlje časa siti po zaužitju
  • Vsebuje kalij, železo in vitamine B skupine, kar blagodejno vpliva na metabolizem in zdravje srčno žilnega sistema 

Ste že slišali za to moko? Jo boste preizkusili?

Priporočamo