Kokosove prosene kroglice brez glutena

Kokosove prosene kroglice brez glutena so precej enostavne za pripraviti in nekaj na kar verjetno ne bi pomislili na prvo žogo. So bolj hranljive kot prave, bolj zdrave, poleg tega so brez mleka glutena in konec koncev jih lahko naredite tudi brez belega sladkorja.

O proseni kaši in njenih pozitivnih učinkih smo že pisali tukaj:

Da pa malo obnovimo znanje, naj naštejemo na hitro nekaj njenih super pozitivnih lastnosti:

  • pospešuje potenje in odvajanje vode
  • velja za naraven antibiotik
  • preprečuje razvoj nekaterih bakterij 
  • očiščuje črevesje 
  • razstruplja telo
  • pozitivno vpliva na jetra in ledvice
  • znižuje krvni tlak

Odlična je tudi za boljši videz kože, nohtov in las, saj minerali v žitu poskrbijo, da nohti niso tako lomljivi in da so bolj zdravi.

No da pa ne bomo preveč “dolgovezili” preidimo kar k receptu, saj prosena kaša ne rabi biti dolgočasna in zaradi vseh super lastnosti, jo morate vključiti v svojo prehrano. No .. Prej pa še nekaj nasvetov o kuhanju prosene kaše 🙂

O kuhanju prosene kaše

  • Proso je pred kuhanjem priporočljivo namakati, navadno čez noč. Proso najmreč vsebuje fitinsko kislino, ki zmanjšuje absorbcijo kalcija in železa iz črevesja v kri zato je priporočljivo, da jo prej namakamo. Z namakanjem pa se skrajša tudi čas kuhanja in izgubi se njen grenak priokus.
  • Kašo pred kuhanjem dobro speremo z vrelo vodo. Ne kuhamo jo v vodi, v kateri smo jo namakali, to vodo odvržemo!
  • Proseno kašo kuhamo potem po navodilih iz embalaže, v rahlo osoljeni vodi, dokler se ne zmehča.

Kokosove prosene kroglice brez glutena

Potrebujete

  • 2 skodelici kokosove moke (ki jo boste dodali v maso) in še nekaj malo kokosove moke za valjanje
  • 2 skodelici kuhane prosene kaše (uporabite lahko tudi kvinojo, če vam je všeč okus)
  • 5 žlic agavinega sirupa (uporabite lahko tudi datlje ali jedilni grozdni sladkor)

Dodatki (opcijsko)

  • Če želite približati kokosove prosene kroglice tako znanemu rafaeloju, potem uporabite še približno 20 blanširanih mandljev
  • Dodate lahko še kokosovo ali vanilijevo aromo
  • Namesto, da jih povaljate v kokosu, jih lahko recimo v kakavu

Priprava

  1. Najprej v blender, date kokosovo moko, ki jo miksate, med miksanjem jo večkrat postrgajte s sten posode. Ko postane kokos kremast, mu dodamo kuhano proseno kašo, sladilo in aromo, če želite.
  2. Miksate toliko časa, da se sestavine povežejo.
  3. To maso nato postavimo v hladilnik, za približno 15 minut.
  4. Nato lahko oblikujemo kroglice. Maso povaljamo med dlanmi in oblikujemo kroglice. Če semo se odločili, da bomo dali vanje mandelj, jih najprej malo sploščimo dodamo mandelj in naredimo kroglico.
  5. Kroglice nato povaljate v kokosu ali kakavu
  6. Kokosove kroglice, nato spet postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure

Priporočamo

Inspiracija iz bloga: The foodie