Prosena kaša in njeni pozitivni učinki

Prosena kaša, je že malo kar pozabljeno živilo, ampak je pa eno najbolj zdravih jedi, ki ga lahko vključite v svojo prehrano. To žito je izjemno bogato z hranilnimi snovmi in ima zato številne blagodejne učinke na naše telo. Zato vam bomo predstavili kaj je prosena kaša in kaj so njeni pozitivni učinki.

prosena kaša in njeni pozitivni učinki

Prosena kaša nekdaj – vsakdanja slovenska jed kmetov in revežev? 

Nekoč je prosena kaša veljala za vsakdanjo jed, večinoma kmetov in revežev. Je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridobivali za prehrano. Če pogledamo še bolj v zgodovino, nekatere arheološke najdbe celo dokazujejo, da so proso gojili že Kelti, medtem ko so Sloveni jedi iz prosene kaše pripravljali ob večjih dogodkih, kot so svadba, krst, saj je veljalo da je ta jed, simbolizirala obilno rodnost. In še ena zanimivost, ker je bila prispodoba vztrajnosti in plodnosti, si je nevesta pred poročnim obredom par zrn nasula v čevlje. In saj veste, tista naša navada na porokah, ko veselo mečemo riž? No nekdaj so to počeli s prosom, ravno zaradi simbolične vrednosti. 

Prosena kaša – brez glutena?

Prav ste uganili, prosena kaša ne vsebuje glutena. Poleg tega, pa blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt, saj v želodcu povzroča alkalno reakcijo. Uravnava črevesno floro in na splošno poskrbi za zdravje naših prebavil. In verjetno ste že slišali predpostavko, da se zdravje začne v črevesju. Zakaj ne bi torej že sami kaj storili, da bi naše črevesje bilo čim bolj zdravo. In še na tako enostaven način.  Prosena kaša in njeni pozitivni učinki, ki jih bomo še našteli v nadaljevanju, vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušne.

Hranilna in zdravilna prosena kaša?

V 100 g prosene kaše se skriva kar 9,8 g beljakovin, 3,9g maščob in 68,9g ogljikovih hidratov. Bogata je z fosforjem, kalijem, magnezijem in vitamini skupine B. Ker vsebuje dokaj visok delež magnezija, je priporočljiv za ljudi s kardiovaskularnimi obolenji. Opazimo lahko učinke kot, da znižuje krvni tlak in posledično tveganja za srčni napad (ampak kljub temu ne gre zanemariti tudi dovolj gibanja in zdravo prehrano na splošno v vsakdanjem našem življenju). Bogata je z antioksidanti. 

Blagodejni učinki prosene kaše: 

  • pospešuje potenje in odvajanje vode
  • velja za naraven antibiotik
  • preprečuje razvoj nekaterih bakterij 
  • očiščuje črevesje 
  • razstruplja telo
  • pozitivno vpliva na jetra in ledvice
  • znižuje krvni tlak

Prosena kaša za boljši videz kože, nohtov in las? 

Za proseno kašo pa je znano tudi, da naj bi z rednim uživanjem tega superživila, izboljšali stanje kože, nohtov in las. Minerali v tem žitu poskrbijo, da nohti niso tako lomljivi in da so bolj zdravi. Pospeševala pa bi naj tudi rast las, umirila izpadanje las, lasje pa bodo bolj gosti in močnejši. To lahko pripišemo vsebnosti vitaminov skupine B, silicijeve kisline in številnim mineralom, ki so nujni za zdrave in lepe lase. 

Ne samo v prehrani, tudi v lepotne namene – ste že slišali za masko iz prosene kaše?

Prej smo pisali o tem, da je uživanje prosene kaše odlično za naše lase, nohte in kožo. Iz nje pa lahko naredimo tudi obrazno masko. Kuhani proseni kaši, dodate nekaj kapljic limoninega soka in žličko medu, ter jo nanesete na obraz. Tako naneseno masko pustite delovati približno 15 minut in jo sperete z mlačno vodo. 

Če ste bolj za eksperimentiranje, pa lahko pripravite masko za sijočo kožo s proseno moko. Zmeljete prej namočeno in osušeno proseno kašo, zmešate z mlekom in rožno vodo. 

Približno eno malo skodelico prosene moke, z isto količino mleka (lahko pa ga sproti dodajate do želene gostote), na koncu pa dodate še eno žličko rožne vode. In voila, že imate “fensi” masko za obraz s številnimi blagodejnimi učinki. 

Smo vas prepričali, da proseno kašo vključite v svojo prehrano? 

Če poklikate po naši spletni strani, je kaj kmalu lahko pri vas. Izbirate lahko med:

Bio instant proseno kašo in Bio proseno kašo.

Priporočamo