Dieta brez glutena – BREZ SKRBI

Dieta brez glutena? Kaj pa sedaj? Na prvi poglej, se vam mogoče zdi, da vam bo izredno težko. Kaj naj sploh jem, se verjetno sprašujete. Ampak naj vas ne skrbi preveč, saj se tudi brez glutena, da skuhati veliko odlični in okusnih jedi. In naj vas potolažimo, niti za sladice in kruh ne boste prikrajšani.

Celiakija? Kako naprej?

Celiakija je sistemska bolezen, pri kateri povzroči uživanje glutena pri osebah z dednim nagnjenjem avtoimunsko vnetje. Ko izvemo, da ne smemo nikoli več uživati glutena in ničesar kar je prišlo v stik z glutenom, nas kar prestraši.
Vprašamo se – KAKO NAPREJ?

dieta brez glutena

Na kaj moramo biti pozorni?

Zelo pomembno je, da se pozanimamo kje vse bi lahko bil gluten in na kaj moremo biti pozorni. Sama še po letu in pol hodim po trgovini s telefonom v roki kjer imam shranjeno tabelo s podatki, kje vse se lahko gluten skriva.
Ne uživamo hrane v restavracijah in ne kupujemo vnaprej pripravljene hrane. Kamor koli gremo, vselej vzamemo hrano s seboj. Smo pet članska družina in se vsi prehranjujemo brez glutena, saj ima najstarejši sin celiakijo. V  času odkar so sinu diagnosticirali celiakijo, sem ugotovila kako zaman razlagam, da mi tega ne smemo, ne moremo, ker…. Nima nobenega smisla, žal nas prisotni, ki ne vedo kaj celiakija je in kakšno škodo lahko otroku pri razvoju med odraščanjem povzroči,  postrani pogledujejo, kot da smo… hm.. saj ne vem :).

Tako sem spremenila svoj pogled na dieto brez glutena. To ni nič strašnega in nihče se je ne bo držal namesto nas. Stojimo si ob strani in se skupaj iz dneva v dan spodbujamo, raziskujemo in učimo pripraviti zmeraj okusnejše jedi. Zato vsi, ki imate celiakijo ali ste samo preobčutljivi na gluten – BREZ SKRBI, vse se da!

Dieta brez glutena, dan danes več res ni nič strašnega. Poleg tega pa smo tukaj tudi mi, ki vam na naši spletni strani Glutenfree-mania, želimo ponuditi, odlične izdelke brez glutena, pa tudi nasvete in recepte, da se boste lažje znašli, v tem svetu polnem informacij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja