Še malo pa bo začel cveteti bezeg. In to pomeni samo eno, da bo kmalu čas za pripravo odličnega bezgovega sirupa, ki bo prijetna osvežitev v poletnih mesecih. Enostaven doma pripravljen bezgov sirup je vsestransko uporaben.
Enostaven doma pripravljen bezgov sirup lahko pripravimo razredčenega s hladno vodo, lahko pa se tudi poigramo in dodamo mineralno vodo, je okusna in dobra pijača, ki nam bo še najbolj prijala v vročih poletnih dneh. Pripravimo ga kar doma, z malo truda, saj potrebujemo samo bezgove cvetove, limono, konzervans Haas za bezgov sirup in sladkor. Z malo domišlije, lahko pripravimo “bolj zdrav” sirup in sladkor zamenjamo z navnimi sladili, kot sta med ali recimo agavin sirup.
Ne samo, da je osvežilna pijača, sirup lahko uporabite tudi v koktejlih ali receptih za sladice.
Kako pa sploh pripraviti bezgov sirup?
Sestavine za 4l sirupa
- 1 vrečka (20 g) mešanica konzervansov Haas bezgov sirup,
- 30 glav čudovitega in nedotaknjenega bezgovega cvetja,
- 3 litre vode,
- 3 limone,
- 1,7 kg sladkorja,
Priprava bezgovega sirupa
- 3 litre vode zavremo z 1,7 kg sladkorja in mešamo dokler se sladkor ne raztopi
- Mešanico vode in sladkorja odstavimo iz štedilnika in dodamo vrečko HAAS za bezgov sirup in mešamo dokler se ne raztopi
- Bezgove cvetove operemo
- Odstavimo s štedilnika, dodamo mešanico konzervansa Haas bezgov sirup, nato ponovno mešamo, dokler se ne raztopi.
- Prej oprane bezgov cvetove položimo v primerno veliko posodo. Več kot bo bezgovih cvetov, bolj intenziven bo okus sirupa. Dobro oprano ali celo olupljeno izkoščičeno limono narežemo in položimo na bezgove cvetove. Prelijemo z ohlajenim sirupom.
- Posodo pokrijemo in pustimo stati 5 dni, v hladnem prostoru, zaščitenem pred sončno svetlobo. Vsak dan premešamo.
- Po 5 dneh sirup precedimo čez gosto cedilo ali gazo in cvetove dobro ožamemo.
- Pripravljen sirup nalijemo v sterilizirane steklenice, ki jih takoj nepredušno zapremo.
Kako pa vi pripravljate bezgov sirup?

Priporočamo