Hrustljava čičerika ideja za zdrav prigrizek

Hrustljava čičerika ideja za zdrav prigrizek? Nekaj bi hrustali, pa hočete da je zdravo? Poleg tega pa, še da je brez glutena? No mi imamo idealni predlog za vas. Morate probati hrustljavo čičeriko iz pečice! 

Hrustljava čičerika ideja za zdrav prigrizek, je super tudi kot dodatek na solate. 

Hrustljava čičerika ideja za zdrav prigrizek

Poleg tega čičerika odličen vir beljakovin in rudnin. Primerna je tako za športnike, vegetarijance, vegane in sladkorje bolnike. Ima številne pozitivne učinke na telo, zato vam priporočamo, da naj se kar čim večkrat znajde na vašem krožniku. 

Ste vedeli? 
- Da suha zrna vsebujejo do kar 25% beljakovin, veliko rudnin kot so železo, magnezij, kalij fosfor in kalcij, od 50 do 60% ogljikovih hidratov in približno 5% maščob. 
- Da skodelica kuhane čičerike, telo oskrbi s kat 70% priporočene dnevne količine folne kisline? No folna kislina pa ni dobra samo za nosečnice.. namreč če v telo vnašamo dovolj folne kisline, nam ta pomaga zmanjšati verjetnost za srčni infarkt za kar 10%. 
- Da nas čičerika nasiti za dolgo časa in napolni z  energijo, saj vsebuje veliko vlaknin in ima nizek glikemični indeks. 
- Da se čičerika, zaradi velike vsebnosti beljakovin, velikokrat uporablja v vegetarijanski prehrani, saj je odličen nadomestek mesa. 

Čičerika pa tudi čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic, saj iz telesa odvaja vodo. Ker kot smo že omenili, vsebuje kar veliko količino beljakovin, pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. 

Če želimo kar najbolje izkoristiti beljakovine iz čičerike, je priporočljivo, da jo kombiniramo s polnozrnatimi žiti, oziroma izdelki. 

Iz čičerike pa lahko pripravimo številne jedi, od polpetov, do omak, hummusa, falafle. Ampak mi smo se tokrat odločili, da vam predstavimo ta hrustljavi prigrizek iz čičerike. Vse kar potrebujete je čičerika, malo olja in začimbe po želji. 🤩

Potrebujete:

Priprava: 

  • Čičeriko namočimo čez noč. Naslednji dan jo skuhamo (seveda lahko uporabimo tudi tisto s konzerve, ampak mi vam priporočamo da uporabite kar to za namakanje) 
  • Pustite da se odcedi in jo dobro osušite s papirnato brisačo. 
  • Pečico segrejete na 200°C. 
  • Dodate malo olja in začimbe po želji sol, poper, kajenski poper, rdečo papriko, curry – kaj vam srce poželi 🙂 )
  • Čičeriko stresete na pekač obložen s peki papirjem in že je pripravljena za v pečico. 
  • Pečete jo 25-35 minut, do želene hrustljavosti. Čičeriko vmes večkrat premešate. 

In že je gotov super in zdrav prigrizek.

Priporočamo: