Katera je najboljša brezglutenska moka

Katera je najboljša brezglutenska moka? Odločili smo se, da vam sestavimo en vodič po brezglutenskih mokah, da vam malo pokažemo, da brezglutenska peka ni noben “baubau”. Naj vam kuhanje brez glutena, ne bo naporno, eksperimentirajte, zabavajte se in ustvarjajte. 

Katera je najboljša brezglutenska moka, je pogosto vprašanje, ki se nam pojavi pri brezglutenski peki. Potrebno je predvsem veliko eksperimentiranja in potrpežljivosti. Da pa vam vsaj malo razjasnimo, katero moko lahko menjate s katero, pa smo vam sestavili ta vodič in razlago, da vam vsaj malo olajšamo peko.

Vodič po mokah brez glutena

Če se sprašujete, zakaj nekatere moke lahko nadomestimo, nekatere pa ne, vam bo ta preglednica razložila zakaj. 

Torej kaj-kaj pomeni. Vse moke imajo drugačno strukturo. Če vam poskušamo tako razložiti, vzamimo med in sladkor. Oba sta sladilo, pa vendar ne moremo zamenjati eno za drugo, vsaj v vseh receptih ne. Saj je drugačna struktura. Med je tekoč, medtem ko je sladkor v granulah in bi ga lahko kvalificirali bolj kot suho sestavino. Torej če receptu dodamo več tekočine, se bo zagotovo spremeni končni rezultat. Zdaj razumete? 🙂 

Pri brezglutenskih mokah sta glavni komponenti: beljakovine in vlaknine. 
Katera je najboljša brezglutenska moka

Tako zdaj lahko razumemo, da 100g mandljeve moke ne moremo kar tako zamenjati za 100g riževe moke. Saj kot vidimo v razpredelnici ima mandljeva moka več beljakovin in več vlaknin, medtem ko ima riževa zelo malo beljakovin in zelo malo vlaknin. Tako da lahko predvidevamo, da se bosta v receptu obnašali drugače. 

Če uporabimo “okomer” je najbolje nadomestiti podobne moke s podobnimi, torej tiste katere imajo približno podobno vsebnost beljakovin in vlaknin. 

Sedaj nam je tudi bolj jasno, zakaj k nekaterim mokam moramo mešati druge moke.

Brezglutenske moke in zamenjave med mokami 

Če podamo primer, mandljeva moka ima 21.4 % beljakovin, in 10.7% vlaknin, če pogledamo v razpredelnici, bi jo najbolje lahko nadomestili z ovseno moko. 

In po izkušnjah moke kot so, tapiokina, krompirjev škrob lahko zamenjamo v večini receptov pri peki 1:1. 

Najbolj pogosto vprašanje, ki se pojavlja je verjetno: Katera brezglutenska moka najbolje nadomesti pšenično moko? 

Pšenična moka je izredno priročna, saj z njo lahko spečemo praktično vse pekovske dobrote. Ampak nas zanima, kaj pa je z brezglutensko peko? No pšenično moko, lahko učinkovito nadomesti dober brezglutenski mix. 

Pobrskate lahko tudi po naših mešanicah mok in gotovih zmesi za peko

Namig: Mešanicam lahko dodate žličko xantan gumija, ki “oponaša” konsistenco glutena v kruhu. 

Katera brezglutenska moka je najboljša za peko? 

Odvisno seveda kaj pečete.  Za razne kruhe:

Če uporabite mešanico mok, pa ne morete zgrešiti. 

Recimo: Mešanica za brezglutenski veganski kruh 

Kot smo pa že prej omenili, obstajajo mešanice, ki uspešno nadomeščajo razne biskvite, peciva, pekovske izdelke in si z njimi lahko olajšate peko. 

Mi priporočamo

Povzeto iz: zestforbaking.com