Kvinojina moka v brezglutenski kuhinji

Kvinojina moka v brezglutenski kuhinji, je vsestransko uporabna tako pri kuhanju kot pri peki. Za kvinojo ste že zagotovo slišali. Kaj pa za kvinojino moko? Mi jo kar radi uporabljamo za peko. 

Kvinojina moka v brezglutenski kuhinji – odlična za peko! 

Kvinojina moka ima visoko vsebnost beljakovin in vlaknin, zato je odlična za brezglutensko peko. No kot vemo, gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži .. in pomaga testu dati strukturo, saj veste tisto raztegljivo testo pri pici? No to je gluten v vsem svojem sijaju. Gluten, da testu tisto prožnost. 

In ker v brezglutenski peki, ni glutena (kot že samo ime pove), testu dostikrat manjka te prožnosti, ki jo potem dodajamo z različnimi drugimi mokami. Ker pa ima kvinoja veliko vsebnost beljakovin, je nekoliko bolj prožna kot ostale moke, z nizko vsebnostjo beljakovin. Beljakovine v kvinojin moki, dajo pečenim dobrotam “strukturo”, pomagajo da se dvignejo in seveda dodajo tudi potrebne beljakovine in vlaknine. 

Je kvinojina moka grenka? 

To je seveda odvisno od posameznika. Kvinojina moka je ob prvem poskusu lahko precej grenka za veliko večino ljudi, vendar imamo tudi za to rešitev. Najprej ko pečete s kvinojino moko, naredite manjšo količino tistih brezglutenskih piškotov in boste videli, kakšen okus ima. 

Rešitev za grenki priokus kvinojine moke? 

Če vam je kvinojina moka pregrenka, jo lahko popražite! Ja popražite! Praženje povsem odpravi grenak okus. Za praženje kvinojine moke imate več načinov. Eden izmed njih je, da jo popražite kar v pečici. 

Kako uporabiti kvinojino moko? 

Z njo lahko naredite enostavne palačinke, vaflje, piškote, rjavčke (ali angleško brownieje), krekerje, mafine, naredite lahko celo testo za pico, odlična pa je tudi v kruhu.  Z njo lahko zgostite juhe in omake. 

Bi jo poskusili vključiti v svojo brezglutensko kuhinjo? 

Priporočamo

Povzeto iz: SimplyQuinoa