Kvasni kosmiči odličen dodatek jedem

Kvasni kosmiči odličen dodatek jedem ? Se sprašujete kaj sploh so kvasni kosmiči? 

Kvasni kosmiči so iz neaktivnega kvasa, kar pomeni, da ne povzročajo vzhajanja jedi. V bistvu so kvasni kosmiči na nek način “ubiti” kvas. So svetlo rumeni ostružki, ki so polni vitaminov skupine B, kar pomeni, da so tudi priporočljivi za vegane. 

Kvas vsi večinoma poznamo, saj ga pogosto uporabljamo v vsakdanji prehrani, ko pečemo domač kruh, ali druge jedi, ki so iz kvašenega testa. Ta kvas je je lahko sveži kvas, ali suhi v prahu. Vedno bolj pa se uveljavlja tudi peka z drožmi, kjer neke vrste kvas naredimo kar sami iz moke in vode, ki ga nato vedno znova hranimo in znova uporabimo. Je pa ta kvas malenkost drugačen kot navaden kvas. Sicer povzroči, da testo vzhaja, ampak ima druge blagodejne učinke in je priporočljiv tudi za ljudi, ki ne prenašajo tako dobro kvasa. 

Poznamo pivski kvas in pekovski kvas, pivski se uporablja pri alkoholnem vrenju pijač, ne pri vzhajanju testa. 

Znano pa je tudi, da je kvas bogat z vitamini, zato ga nekateri uživajo celo svežega, tako, da ga malo razredčijo z vodo, kot dodatek k prehrani. Vendar pa … ta kvas v vodi, ni ravno prijetnega okusa in sedaj ga lahko nadomestite s kvasnimi kosmiči. 

Kvasni kosmiči so: 

  • brez glutena
  • vir rastlinskih beljakovin
  • vsebujejo številne vitamine in minerale
  • naravni vir vitaminov skupine B

Kako jih uporabljati? 

Kvasne kosmiče lahko uporabljate kot bi recimo, drugače uporabili sir. Potresete jih lahko na solate, juhe, rižote, testenine. So pa tudi odlični če želimo zgostiti juho ali omako. Ker so rahlo slanega okusa, lahko dodamo v jedi manj soli, kar nam posledno pomaga pri ohranjanju dobrega krvnega pritiska. 

Kakšen je okus kvasnih kosmičev?

Okus je sicer specifičen, ampak najbolj še spominja na sir, recimo parmezan. Je pa rahlo oreščkast.

Ste jih že preizkusili? Kakšni se vam zdijo?

Kvasni kosmiči odličen dodatek jedem
Priporočamo