Kvinojini čokoladni hrustljavčki

Kvinojini čokoladni hrustljavčki? Kaj pa je to se sprašujete? Ste že slišali za ekspandirano kvinojo? No ekspandirana kvinoja, je praktično napihnjena kvinoja, ki se takoj po nakupu lahko uživa. V pudingih, jogurtih, kosmičih, solatah ali pa kot dodatek v recepte. 

kvinojini čokoladni hrustljavčki

Mi smo se tokrat odločili da bomo pripravili odlične kvinojine čokoladne hrustljavčke. Nas so navdušili. Uživate jih lahko kot zdrav prigrizek ali si jih dodate v kosmiče, za popestritev. 

Naredili smo jih na dva načina in oba sta super enostavna. 

Za prvega potrebuješ samo 2 sestavini za drugega pa 5 sestavin. Prvi je idealen za takrat ko smo res “leni”, drugi pa … ko bi se radi malo bolj potrudili in naredili malo bolj zdravo različico od klasične čokolade. 

Kvinojini čokoladni hrustljavčki iz dveh sestavin

Potrebuješ

  • 100g čokolade
  • 40g ekspandirane kvinoje

Priprava

  1. Čokolado nalomiš na koščke in jo stopiš na vodni kopeli 
  2. Kopel naredimo kar sami iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje vročo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode. Posoda naj bo steklena ali iz nerjavečega jekla. Vse skupaj postavimo na majhen ogenj. Koščke čokolade nato stresemo v zgornjo posodo, ki  začnejo topiti. 
  3. Ko je čokolada stopljena dodamo ekspandirano kvinojo in mešamo, da je vsa kvinoja pokrita s čokolado. 
  4. Na pladenj si pripravimo peki papir, na katerega nalagamo kupčke čokolade s kvinojo. 
  5. Za kake pol ure damo v hladilnik, da se čokolada strdi. 
  6. In že lahko hrustamo! 

Kvinojini čokoladni hrustljavčki iz petih sestavin

Potrebuješ

  • 1 skodelica kakovostnega kakava v prahu
  • 1 skodelica kokosovega olja 
  • 3 jušne žlice agavinega sirupa ali katerega drugega sladila
  • 2-3 skodelice kvinojinih napihnjenčkov

Priprava

  1. Nad soparo stopimo kokosovo olje.
  2. Kokosovemu olju primešamo kakav v prahu in sladilo ter mešamo, dokler ni vse raztopljeno in povezano.
  3. V drugo večjo posodo stresemo ekspandirano kvinojo in jo prelijemo s še tekočo zmesjo kakava, sladila in kokosovega olja. Dobro premešamo z žlico.
  4. Kvinojine hrustljavčke zložimo v kupčke na prej pripravljen peki papir

Priporočamo

  • da kvinojine hrustljavčke hranite v hladilniku 
  • lahko naredite manjše koščke in si jih dodate v mleko ali jogurt
  • s peki papirjem lahko obložite posodo in celotno maso zlijete v eno posodo, jo poravnate in počakate, da se tako ohladi, nato narežete ali zlomite na poljubne koščke
Priporočamo!