Nove brezglutenske moke za kuhinjsko ustvarjanje

V spletno trgovino smo dodali nove brezglutenske moke za kuhinjsko ustvarjanje. Popestrite svoje recepte, ustvarjajte, naredite sladice na drugačen način.

Nove brezglutenske moke za kuhinjsko ustvarjanje

Nove brezglutenske moke za kuhinjsko ustvarjanje

Razmaščena sezamova moka

Sezamova moka je bogata z rastlinskimi beljakovinami, zato je sestavni del prehrane tako vegetarijancev kot veganov.

Odlična je za pripravo slanih in sladkih tort in raznih pekov, pa tudi za zgoščevanje polpetov in zelenjave.

V večini primerov jo lahko uporabite namesto pšenične moke, ampak se zaradi odsotnosti glutena, obnaša nekoliko drugače kot pšenična. Morate računati na to, da testo zaradi glutena vzhaja in deluje tudi kot vezivo. Zato če nadomeščate pšenično moko, morate recept ustrezno prilagoditi, vse od količin tekočin, dodati sestavine, ki preprečijo trganje testa, recimo indijski trpotec. 

Pri peki s kasom, lahko sezamovo moko nadomestite s 10-20% pšenične moke, prav tako pa morate povečati tekočino za 5-10%. 

Razmaščena sezamova moka:

 • ima nizko vsebnost maščob
 • je naravno brez glutena
 • vsebuje malo ogljikovih hidratov
 • je bogata z beljakovinami in vlakninami
 • ima visoko vsebnost mineralov kot so železo, cink in magnezij

Razmaščena bučna moka

Primerna je za peko kruha in peciva, lahko pa iz nje naredimo tudi torte, pesto in pite. Uporabljamo jo lahko na več načinov, lahko za slano in sladko, kruh in pite. Moka je bogata z beljakovinami, narejena iz neoluščenih bučnih semen. Uporablja se lahko za nadomeščanje običajne moke samostojno ali mešano z drugo moko.

Z njo lahko naredite tudi pico, ali jo dodate napitkom in smutijem. 

Bogata je z beljakovinami, fosforjem, magnezijem in vitamini iz skupine B, pa tudi prehranskimi vlakninami. Bučna moka ima nizek glikemični index. Pri peki lahko 20-25% pšenične moke nadomestimo z razmaščeno bučno moko. Priporočamo, da pri peki dodate kakšno žličko mletega indijskega trpotca. Ta moka nase veže več tekočine zato, moramo v maso dodati več tekočine, ali pa to tekočino nadomestiti z jajcem. 

Razmaščena bučna moka:

 • ne vsebuje glutena
 • ima nizki glikemični index
 • je brez laktoze
 • primerna za vegane in vegetariance
 • ima zdrave maščobne kisline
 • visok delež vitaminov in mineralov 
 • visok delež beljakovin

Moka sladkega krompirja

Moka brez glutena iz sladkega krompirja, bogata s kalijem in prehranskimi vlakninami. Kalij prispeva k pravilnemu delovanju živčnega sistema, normalnemu delovanju mišic in sodeluje pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.

Je naravno sladkasta, ampak je kljub temu primerna tudi za pripravo slanih peciv. Sicer nima okusa, kot pečen sladki krompir, ampak je okus kljub temu specifično sladkast. Prav presenečeni boste, kako se okus spreminja glede na uporabo v receptu. Kaj je nam najbolj všeč? Da moka sladkega krompirja, poudari okuse, ki so primarni  in prevladujoči v receptu. Odlična je pomešana z oreščkastim mokami, pa tudi riževimi mokami. 

Kostanjeva moka 

Je brezglutenska moka, bogata s prehranskimi vlakninami, ki je odlična za nadomestitev pšenične moke. Zaradi močne kostanjeve arome je odlična če jo mešate z drugimi mokami. Priporočljiva je za sladke kolačke, torte, biskvite, štruklje in palačinke.

Je lahko prebavljiva in prijetnega okusa. Bogata je s kalijem in vsebuje malo natrija, zato je še posebej primerna za tiste, ki morajo varovati svoj srčno-žilni sistem. 

Lahko se jo uporabi za zgoščevanje mesnih omak, namesto moke ali škroba v pudingu, mešamo pa jo lahko v moko za kruh, peciva, testenine in njoke.

Lahko se jo celo skuha kot polento.

Palačinke iz kostanjeve moke lahko pripravimo na isti način kot iz pšenične moke. Razmerje med vodo ali mlekom in kostanjevo moko je ena proti ena. Pečite manjše palačinke, saj so zelo rahle. Vodo vedno vlivajte v moko, da ne nastanejo grudice.