Sirkova moka v brezglutenski prehrani

Sirkova moka v brezglutenski prehrani je dodatek, na katerega mogoče še niste pomislili, vendar pa ima poleg številnih pozitivnih učinkov tudi vsestransko uporabnost. 

Sirkova moka v brezglutenski prehrani

Kaj je sirkova moka? 

Sirek sodi v rod trav, ki se ga vzgaja kot žitarice, pogosto pa ga uporabljajo tudi za živilsko krmo. Mogoče ste že slišali za sirkovo metlo? Ne bi pa pomislili, da je sirkova moka v brezglutenski prehrani odličen dodatek. Popularna je predvsem zaradi prijetnega okusa in višje vsebnosti beljakovin. Je naravno brez glutena, zato je odličen dodatek v brezglutenski prehrani. 

Sirek je poleg beljakovin, bogat s prehranskimi vlakninami, železom in antioksidanti. Vsebuje na primer cink, flour, magnezij, kalij, železo, silicijevo kislino, fosfor in kalij. 

Ker je bogat z antioksidanti, zmanjšuje vnetja v telesu in podpira delovanje srca. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. 

Je lahko prebavljiv, ne obremenjuje prebavnega trakta zato je odličen dodatek v prehrani. 

Kot smo omenili je brez glutena, vendar pa te moke ne moremo uporabljati samostojno, da bi popolnoma nadomestili pšenično moko. Se pa velikokrat uporablja poleg ostalih brezglutenskih mok in z njo lahko dosežemo čudovite rezultate pri vseh pekovskih dobrotah. 

Okus? Barva? 

Je nekoliko bež, oziroma belkaste barve in ima rahlo sladkast okus, poleg tega pa je neverjetno vsestranska pri peki. 

Uporaba: Sirkova moka v brezglutenski prehrani 

  • kot zajtrk, namesto ovsene kaše
  • za zgostitev omak in juh
  • kot dodatek v recepte pri sladicah 

Testo bo zaradi sirkove moke bolj rahlo, puhasto. Sama po sebi pa se ne uporablja, ker nima v sebi veziva, ki bi omogočilo, da se testo poveže. Najbolj je učinkovita, ko jo kombiniramo z nečim škrobnim, saj bo zaradi dodatka sirkove moke, končni rezultat testo, pecivo, ki se ne drobi in je sočno. 

Uporaba v receptih: 

Sirkovo moko premešamo s škrobnimi mokami, kot so recimo riževa, tapiokina. Ta kombinacija bo ustvarila popoln nadomestek za pšenično moko v pekovskih izdelkih. 

Kombinacija okusov in sirkova moka

Zaradi rahlo sladkastega okusa se odlično kombinira z vanilijo, bananami, jagodičevjem, oreščki, maslom, karamelo, medom, črnim poprom, cimetom, kardamomom, kurkumo, ingverjem, kajenskim poprom. 

Ste jo že preizkusili?

Priporočamo!
Preberite še: https://www.glutenfree-mania.si/sirek-ali-drugace-cilik/