Soda bikarbona ali pecilni prašek?

Verjetno ste se kdaj pri peki vprašali, soda bikarbona ali pecilni prašek? Kakšna je pravzaprav razlika med njima? Na pogled sta skoraj nerazložljiva, vendar je pomembno, da vemo kako kateri deluje. 

Razlika med sodo bikarbono in pecilnim praškom je kljub temu kar velika, čeprav oboje lahko uporabljamo za peko in ustvarjanje rahlih piškotov oziroma drugih pekovskih dobrot. Kljub temu, pa je pomembno, da vemo, kdaj uporabiti katero, saj različno delujeta na teksturo, okus in barvo pripravljenega peciva. Torej soda bikarbona ali pecilni prašek?

Kaj je soda bikarbona? 

Soda bikarbona je sestavljena in natrijevega bikarbonata in se pri njeni uporabi pod vplivom toploti sproži nastajanje ogljikovega dioksida, ki povzroči, da se testo začne dvigovati. Ker pa se istočasno začne proizvajati tudi natrijev karbonat, lahko da testu neprijeten alkalen priokus. Kako se izogniti temu? Lahko ga zmešate s kislino, recimo limonimim sokom, s katerim nato nevtralizirate alkalen priokus. 

Kaj je pecilni prašek? 

Pecilni prašek je verjetno bolj znan v peki in ima tudi bolj kompleksno strukturo v primerjavi s soda bikarbono. V bistvu je sestavljen iz soda bikarbone, ki ji je dodana kislina, ki reagira z njo. Vsebuje še koruzni škrob, kar preprečuje potek reakcij med samim skladiščenjem praška. Vendar pa sta v pecilnih praških uporabljeni dve kislini, prva povzroči reakcijo pri sobni temperaturi, na primer že ko mešamo testo, druga pa se sproži med peko, komaj pri višjih temperaturah. 

Soda bikarbona ali pecilni prašek pri peki?  

Pecilni prašek omogoči, da testo bolj naraste, medtem ko soda bikarbona omogoča testu da se razširi. Oba lepo delujeta na vzhajanje in puhavost testa, prav tako pa vplivata na barvo. Ko dodajamo soda bikarbono namesto pecilnega praška, moramo biti previdni, saj lahko zaradi prevelike količine testo porjavi, do skoraj zažganega, testu pa lahko da tudi grenak priokus. 

Recimo, če pecivo, že v osnovi vsebuje kisle sestavine, ji za boljši rezultat lahko dodamo, malo soda bikarbone, ki ga nevtralizira. Vendar pa kljub temu dobro premislite kdaj boste uporabili eno in kdaj drugo. 

In še nasvet pri roku uporabe, pecilni prašek, bi naj menjali na 6 do 12 mesecev, medtem ko soda bikarbona lahko traja tudi več let, če jo dobro shranjujemo. 

Trik s katerim lahko preizkusite če je pecilni prašek še uporaben 

Do polovice skodelice natočite vročo vodo in dodajte 1 čajno žličko pecilnega praška. Če se začnejo delati mehurčki je še uporaben. 

Razliko med soda bikarbono in pecilnim praškom smo torej razčistili. Ali sedaj veste kdaj boste katero uporabili v peki? 

V naši spletni trgovini vam je na voljo pecilni prašek brez glutena 5x12g tukaj ali v kompletu 8x12g tukaj.

Priporočamo