8 pozitivnih učinkov zlatega lanenega semena

Tokrat vam bomo predstavili 8 pozitivnih učinkov zlatega lanenega semena. 

Zlato laneno seme, je seme rastline lan, njegovo latinsko ime Linum usitatissuimum, v prevodu pomeni najbolj uporaben in mi se strinjamo, da to še kako drži. Rastlina je vsestransko uporabna in nekoč so jo množično vzgajali, da so iz nje izdelovali platno za oblačila in tudi prte. Iz lana se pridobiva tudi laneno olje. Rastlina zraste od 50 do 70 centimetrov visoko in ima značilne modre cvetove, ki cvetijo od junija pa vse do avgusta. Septembra se ga požanje in seme, ki ga pridobijo je potrebno popolnoma posušiti. 

8 pozitivnih učinkov zlatega lanenega semena

8 pozitivnih učinkov zlatega lanenega semena

Laneno seme je polno omega-3 maščobnih kislin

Vsebuje rastlinsko vrsto omega-3 maščobnih kislin imenovanih alfa-linolenska kislina ali ALA, ki jo povezujejo s protivnetnimi učinki. Raziskave kažejo, da so te maščobe še posebej dobre, v boji proti osteoporozi in zmanjšujejo tveganje za zlome kosti. Prav tako pa nudijo zaščito pred diabetesom tipa 2 – seveda v kombinaciji z zdravim načinom življenja. 

Vsebnost vlaknin in beljakovin in drugih vitaminov in mineralov

Že dve žlici lanenih semen, vsebuje 6g vlaknin, kar je kar četrtina priporočene dnevne količine. 4-5 gramov rastlinskih beljakovin in 10 do 20 procentov dnevnega vnosa drugih vitaminov in mineralov vključno z magnezijem, manganom, fosforjem, bakrom in tiaminom. 

Magnezij nam pomaga izboljšati razpoloženje in spanje, medtem ko mangan igra pomembno vlogo pri proizvodnji kolagena in spodbuja zdravje kosti. Fosfor pomaga oblikovati celične strukture in prav tako podpira zdravje kosti. Baker sodeluje pri proizvodnji energije in kolagena in je potreben za tvorbo rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu. Tiamin pa pomaga podpirati živčni sistem.

Laneno seme je dobro za srce 

Dobre maščobe v lanenem semenu pomagajo zniževati krvni tlak in preprečujejo strjevanje krvi in mašenje arterij. Znižujejo “slabi” LD holesterol in posledično pomagajo pri preprečevanju kapi. 

Nekatere raziskave kažejo, da se je pri ljudeh z visokim LDL holesterolom, z uživanjem samo treh žlic lanenega semena na dan, zmanjšal LDL holesterol za skoraj 20% in skupni holesterol za več kot 15%. 

Vlaknine iz lanenega semena delujejo blagodejno na prebavo 

Laneno seme vsebuje tako topne kot netopne vlaknine. Topne pomagajo zmehčati blato, zato, da lažje prehajajo skozi črevesje in se lažje izločijo. Netopne pa pomagajo spodbutiti prebavni trakt, da prenaša odpadne snovi skozi črevesje in spodbuja pravilno delovanje črevesja. Obe vrste vlaknin spodbujata zdravje prebavil. 

Lahko pomaga oziroma zmanjšuje tveganje za nastanek raka

Naj bi preprečevalo razvoj tumorjev, zlasti raka dojke, prostate in debelega črevesja. Lan je namreč bogat z liganani. Te rastlinske spojine bi naj imele antiangiogene lastnosti, kar pomeni, da preprečujejo nastanek novih tumorjev in rast le-teh. 

Bolj prožna koža

Ženske, ki so uporabljale laneno olje, se je bistveno zmanjšala občutljivost kože. Koža je postala bolj gladka in manj se je luščila. Izboljšala se je tudi hidratacija kože.

Koristno pri hujšanju 

Večina topnih vlaknin, ki smo jih že prej omenjali, se v kombinaciji z vodo pretvori v gelasto konsistenco, nekakšno sluz, zaradi katere imamo občutek večje sitosti. Zato imamo večji nadzor nad apetitom, kar posledično lahko vodi v zmanjšanje telesne teže.

Ublaži vročinske vale

Nekatere raziskave kažejo, da lahko ublaži simptome menopavze v katerih se pojavljajo vročinski vali. Ena izmed študij je pokazala, da so ženske, ki so dvakrat na dan zaužile 20 gramov zdrobljenega lanenega semena, pomešanega v žitarice, sok ali jogurt, imele za polovico manj vročinskih valov kot prej. Intenzivnost njihovih vročinskih valov se je zmanjšala tudi za več kot 50%.

Način uporabe lanenega semena

Lanena semena je priporočljivo uživati vsak dan. Eno do dve veliki žlici, ki jih zmešamo z veliko količino tekočine, najbolje v razmerju 1 : 10. So hranilen in okusen dodatek jogurtu, kosmičem in smutijem ali kot posip na razne namaze in solate. 

Ali ste vedeli …

Celih lanenih semen naše telo ne more v celoti razgraditi. Vsa hranila, ki jih semena vsebujejo, ostanejo lahko tako neizkoriščena. Zato se priporoča uživanje mletih lanenih semen, ki so lažje prebavljiva, izkoristek hranil pa optimalen. Najboljše pa je, da lanena semena zmeljemo kar sami, če le imamo to možnost in sicer tik pred uporabo.

Odličen nadomestek

Uporabimo pa jih lahko tudi kot nadomestek jajc pri peki. Za vsako jajce, kombinirate 1 žlico zmletih lanenih semen z žlico vode. Pustite, da stoji 5 minut, nato pa to gelasto zmes uporabite prav tako kot bi jajca .. v recimo palačinkah, piškotih, tortah in ostalih pekovskih dobrotah. 

Ob številnih dokazanih zdravstvenih koristih ni boljšega časa kot zdaj, da si v naši spletni trgovini naročite BIO zlato laneno seme.

Priporočamo