Enostaven doma pripravljen bezgov sirup z jagodami

Bezeg že prav lepo cveti in zakaj si ne bi pripravili kar doma še eno različico bezgovega soka z jagodami. Enostaven doma pripravljen bezgov sirup z jagodami je prava poslastica. Osvežite se poleti in ponudite svojim gostom nekaj drugega, kot klasiko bezgovega soka. Seveda pa je uporaben tudi za pripravo raznih sladic. Dodate ga pa lahko tudi v razne koktejle ali ga pripravite z mineralno vodo. Dodajte še par jagod, ali še boljše zmrznjenih jagod, za še bolj okusno pijačo.

Enostaven doma pripravljen bezgov sirup z jagodami

Enostaven doma pripravljen bezgov sirup lahko pripravimo razredčenega s hladno vodo, lahko pa se tudi poigramo in dodamo mineralno vodo, je okusna in dobra pijača, ki nam bo še najbolj prijala v vročih poletnih dneh. Pripravimo ga kar doma, z malo truda, saj potrebujemo samo bezgove cvetove, limono, konzervans Haas za bezgov sirup in sladkor. Z malo domišlije, lahko pripravimo “bolj zdrav” sirup in sladkor zamenjamo z navnimi sladili, kot sta med ali recimo agavin sirup.

Ne pozabite pa da, je treba:

  • nabirati suhe cvetove
  • najboljše v dopoldanskem času
  • cvetovi morajo biti odprti
  • cvetovi ne smejo biti rjavi
  • bezgovih cvetov ne spiramo
  • obvezno preverimo za žužki in ušmi, saj se ti radi držijo peclja

Zdaj imamo na vrtu tudi že prave domače, dišeče jagode, tako, da velja poskusiti tudi to različico. V sirupu se najprej okusi bezeg, nato sladkaste jagode, ki okus dopolnijo. 🤩

Enostaven doma pripravljen bezgov sirup z jagodami – recept

Za 9 l sirupa:

Priprava

Bezgove cvetove pregledamo in odstranimo smeti in druge vsiljivce. Odstranimo tudi zelene peclje. Cvetove položimo v večji lonec (dobro je, da ima ta lonec pokrovko). Cvetovom dodamo sladkor in citronsko kislino. Jagode očistimo in malo pretlačimo.V drugem loncu zavremo 5l vode in jo prelijemo čez prej pripravljene bezgove cvetove. Mešanico mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi in nato, da se mešanica malo ohladi. Primešamo jagode in dodamo še limone narezane na kolobarje. Pokrijemo in shranimo za 72 ur na hladno. Mešanico premešamo približno 2x na dan. Po treh dneh (72 urah) mešanico precedimo skozi kuhinjsko gazo in cedilo.Steklenice steriliziramo in precejen sirup nalijemo v še vroče steklenice, ki jih dobro zapremo. Sirup hranimo v temnem in hladnem prostoru. Po odprtju sirup v poljubnem razmerju redčimo z vodo.

Namig: V naši spletni trgovini, imate na voljo še nekaj konzervansov za bezgov sirup in citronske kisline